Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Folkhemmet som aldrig funnits, kapat

Ursäkta att jag börjat året med så dystopiska reflexioner. Det metaforiska ”folkhemmet” blev kapat under 2010-talet av ett nationalistiskt parti. Folkhemmet som egentligen aldrig funnits annat än i tanken om ”gemensamhet och samkänsla”. Det kom naturligtvis en utveckling till stånd med åren. Att se tillbaka på en tid under tjugo och trettiotalet att längta till är en bedräglig sanning, så som SD-folket med Åkesson i spetsen ibland gör. Än en gång lurade. Jimmie Åkesson citerade under sitt tal i Almedalen för några år sedan både Per Albin Hansson och Verner von Heidenstam. ”Nu tänker vi återupprätta det ni ödelagt. Nu tänker vi återupprätta folkhemmet, säger Jimmie Åkesson.” Så som att återupprätta ett fattigt och orättvist tjugo och trettiotal. Det är fascismens kännetecken att splittra genom att ställa grupper mot varandra, att förringa och misskreditera vissa grupper av människor, att på detta sätt definiera rasism. Enligt dem är det halt och hållet vissa gruppers fel att andra har det dåligt. På detta sätt har den politiska retoriken lurat skjortan av exempelvis okritiska pensionärer. Det får heller inte bli som Olof Kleberg skriver i dagens VK om ” Nytt decennium – i förvirringens tid” om att nationalismen tar över. ”Att globaliseringen har nackdelar är klart. Men måste nya, nationalistiska och auktoritära ta över? Det är inte ödesbestämt. En nationellt grundad men öppen demokrati med kraft att fördela bättre, till grupper och regioner, skulle kunna bjuda motstånd.”. Men enligt mina mest dystra tankar ser det inte bättre ut. Det stavas, Trump, Orban med flera. Dessutom kan man dela in politiska företrädare i dem som är nationalister och de anda som hjälper fram dem. Nationalism kan i dag definieras mer eller mindre skarpt. Dels dem som i huvudsak värnar om den egna nationen dels dem längre ut till höger ser ner på de andra av annat slag, dem med annan kultur, dem som invandrat, dem med som SD sagt inte har den ”nedärvda essensen”. Låt oss tro att denna nu kända form av nationalism inte får fäste i under 2020-talet och att den inte heller får dessa hjälpryttare. Dessa hantlangare som sviker de finaste moraliska idealen och löftena och inleder med samtal och överenskommelser med dem som de tidigare svor att inte ha med att göra. Maktens hunger skyr inget.

8 kommentarer

 1. erot

  ”På detta sätt har den politiska retoriken lurat skjortan av exempelvis okritiska pensionärer” Dom är inte lurade, dom är bestulna, många pensionärer har bara 10-12 tusen/per månad att leva av efter ett helt arbetsliv, Du Villy är själv pensionär med en årsinkomst på enl senaste taxeringen:700089:- SEK! Du berörs ju inte själv av att Sveriges fattigpensionärer känner sig bestulna och ser pengarna gödslas över tex äldre anhörig- invandrare som inte utfört ett dagsverke i detta land

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Du har helt rätt. Fattiga pensionärer är bland det som gör mig mest ont. Jag gjorde sannolikt något av en klassresa från att ha kommit från Danmark i början av 50-talet och första vintern ha bott i en skogshuggarbarack. I år lir jag sjuttio och just nu har jag överlevt en stor hjärtoperation och sjukvården har akut tagit hand om mig väl. Ditt utspel luktar SD lång väg. Du skall inte tro att om vi inte hade någon invandring eller ringa invandring skulle de fattiga pensionärerna haft det bättre.

 2. Erik

  Tur att allt flera Socialdemokrater går ur tiden, nu bereder vi en väg för Sd. Måste kännas väldigt surt för dej lilla gubben att dom bara ökar och ökar!

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Naturligtvis erkänner jag att jag är besviken på ett parti av typen SD och dess utveckling. Jag har växt upp med rasismens och nazismens iskalla vind i ryggen, från Danmark. Sedan har det gått bra för mig och min familj här i Sverige. Jag antar att det är ju missnöjet, besvikelsen över sin egen utveckling som gör att man har överseende med ett parti som SD. Det är trots allt inte meriterande att vara SD-sympatisör. Enn mycket stor del av alla människor vill inte ha med SD att göra och de allra flesta arbetsgivare skulle inte anställa eller förlita sig på en SD-sympatisör.

 3. Erik

  Är lilla gubben fotfarande sur för att Sd bara ökar och ökar? Inse att allt flera svenskar har vaknat och vill inte att deras skattepengar ska slösas bort på att föda alla dessa bidragstagare som skiten Löfven har importerat, har inget med rasism att göra utan bara sunt förnuft. Men det finns INGEN Socialdemokrat som har något förnuft och dom är helt fakta resestenta. Tänk på det lilla gubben.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   För att bedöma ett parti gäller det att se till hela kakan och inte bara välja ut det som verkar vara bra eller som ett visst parti har gemensamt med andra. Vad står de för ideologiskt, hur ser deras hela partiprogram ut, hur har de röstat i riksdagen i förhållande till vad de lovat. Jo jag är visst besviken över deras grad av framgång men notera att det är många gånger fler som inte sympatiserar med SD än som gör det. Att inte söka mer fakta och bakgrund är att vara resistent på kunskap och fakta oavsett om man är socialdemokrat, SD-sympati etcetera.

 4. Erik

  Äsch….Sd är framtiden för sverige och fler och flera svenskar inser det. Du måster vara fakta resistent eftersom du hyllar S trots deras nazist samarbete under WW2. Och vad jag vet är det inget företag som frågar vad dom röstar på för parti vid en anställning för det skulle vara ren diskriminering, och en allt större del av Lo röstar Sd så det är ju bara för härligt med dessa högervindar.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Jag hyllar inte S. De allra flesta människor sympatiserar ju inte med SD. Så enkelt är det. Om SD-sympatisörerna i allmänhet vore nöjda med sitt eget liv och vad de själva åstadkommit skulle de paradoxalt nog inte varit SD-sympatisörer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv