Rätt eller fel att vägra

eller ej? Ej fråga om etik att Vaccinationsvägra. Vad som är rätt eller fel är en fråga om normativ etik. Med andra ord en filosofisk fråga. För att komma fram till vad som är rätt eller fel behöver man föra ett resonemang om moral och etik. Det innebär moraliskt hur man faktiskt bör handla. I den utsträckning någon söker svar på denna något svåra fråga handlar det om att finna hållbara argument för eller emot. Det kan innebära att du som undrar bör välja det alternativ som har de bästa argumenten för sig.

Nu förhåller det sig ofta så att många inte för ett sådant resonemang utan ofta tar ställning rent intuitiv och sedan håller fast vid sin ståndpunkt och inte låter sig pröva den. Det ligger då nära till hands att påstå att den då är kunskapsresistent för att inte säga även fakta resistent. En annan sak i sammanhanget värt att notera är att flera av dem som är vaccinationsvägrare även är anhängare av diverse konspirationsteorier. Frågor som kan ställas är; Om jag väntar tills flockimmunitet uppstår och låter andra ta de risker med vaccination som jag inte själv vill ta, är jag då lojal mot andra och tar jag då ett samhällsansvar? Om jag inte vaccinerar mig vad kan det orsaka andra? Om jag själv blir smittad och sjuk, vilka konsekvenser uppstår för mig? Om ”jag bestämmer själv” skulle vara huvudargumentet för att vägra vaccination ter det sig som ett svagt argument mot vaccination. Skulle det vara så att en person både är livrädd för att vaccinera sig mot covid19 och i det samma är livrädd för att bli smittat är detta ett typiskt dilemma i ställningstagandet.

Ett annat förhållande jag behöver ta ställning till är ifall jag har lust att möta en vaccinationsvägrare med de risker det kan innebära. Skulle det då vara en person som inte tillhör den närmaste kretsen, som jag inte behöver möta är det enkelt att undvika. Men om jag inte vet om den jag möter är en vägrare. Hur blir det då ute i samhället för mig? Olustigt, visst.

Konspiratoriska människor är utrustade med en annan kognitiv strategi kan man ödmjukt och försiktigt säga. Lyckligt att det inte finns så många av dem. De räcker till i antal för att ställa till det för oss. Det är inte så enkelt att vara människa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.