Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Konsten att bli osams

Konsten att bli osams är väl utvecklad hos många. Konsten att bli osams är en sportgren som ofta leder till konflikt. Konflikten suger. En del hyllar konflikter för de ger dem tillfälle att ”säga vad de tycker”, att ”få rätt”, att ”ge igen” och att ”inte vika ner sig”. Dessutom är det vanligt att inte anse sig behöva kompromissa, inte behöva se saker och ting från den andra sidan eller att inte behöva visa sig svag och försona sig.

Ju längre en konflikt varat desto svårare är den att lösa. Ofta handlar det om det enkla att de trilskande parterna inte pratat med varandra. Även de svårare konflikterna kan lösas med hjälp av medlare. En medlare är en objektiv och oberoende part som guidar parterna fram till en lösning och en överenskommelse. Hemligheten ligger i att lösningen faktiskt finns bland parterna själva.

Jag är expert på konsten att bli osams för att jag då och då är verksam som medlare: Dessutom har jag studerat medling och förhandling på ett välrenommerat universitet.

Märkligt är att en del är särskilt benägna att skapa konflikter och andra är begåvade med förmågan att undvika dem. Konflikträdd har även blivit ett negativt laddat ord men det är egentligen ofta en värdefull egenskap. Att odla och utveckla prestigeförmågan är ytterst befrämjande för att skapa osämja eller att bli impopulär.

Var en god och empatisk människa och odla inlevelseförmågan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.