Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Sanning är besvärlig att hantera

Sanning är det enda som gäller eller rättare sagt slutligen gäller. Sanningen är ofta utsatt för kognitiva störningar som missleder mottagarenmissleda för att även avsändaren vill missleda. Därför blir källgransking svår att utföra i synnerhet i kanaler via internet. i Men vad är sant egentligen? Varje tolkare eller kommentator presenterar sin egen sanning. Det är skrämmande att exempelvis läsa kommentarsfält på olika sociala media. De skiljer sig från varandra i tolkning och budskap. Vad skall jag själv tro? Som en följd av Donald Trump uppstod en starkare medvetenhet om Fake News.

I Åsa Wikfors bok Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender definierar hon fakta som; om det står en häst i min trädgård och det faktiskt gör det är det sant.

För många är sanningen besvärlig att hantera såtillvida att den kanske inte stämmer överens med den inre uppfattningen. Då uppstår en tolkning som avviker från sanningen. Men så kan man inte ständigt förhålla sig. Ibland känner jag spontant att jag inte litar på någonting. Men så kan man inte leva utan att bli helt desillusionerad.

Fällorna finns överallt, i den politiska retoriken i synnerhet. När något inträffar i samhället blir sanningen satt på spel som till exempel med coronapandemin och vaccinet, kriget i Ukraina med sanningen i det ryska samhället. Sannolikt på vissa stycken här på VK bloggen. En annan grad av osanning är helt enkelt att inte säga ”hela sanningen”. Då blir bilden förvrängd. Sanningen att säga finns det olika sanningar för olika människor och skilda syften men bara en äkta sanning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.