Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Oväntat och väntat

 

Det mest är oväntat och något är väntat. Det som sedan upptäcks som väntat kan ibland vara en efterhandskonstruktion. ”Vad var det jag sade”-gänget kan man även lyssna på. ”Åsiktsbaletten” tröttnar man på. Snart måste vi acceptera att det oväntade blir väntat och det osannolika blir sannolikt och ibland till sant.

Att förnuftiga och sansade politiker skulle ta högerradikala i handen och leda dem in i finrummet var sannolikt inte helt väntat. Men för en del var det väntat. Det hände i Tysklands trettiotal. Fast många inte tror att detta kan hända här. Det sägs att politiker och andra ljuger och inte håller löften. Det kan vara väntat. Men att en partiledare skulle förneka att hen ljugit trots att hen faktiskt gjort det var nog oväntat. Vi hörde ju vad hen sade den gången. Att den totalitära ryska regimen skulle invadera Ukraina och begå alla grymma krigsbrott som kan göras och ljuga om det för att kalla det annat än krig var kanske inte vad vi förväntade oss. Mitt framför hela världen presenterar regimen lögner och förfalskningar vilka vi som sitter på första parkett känner vanmakt inför. Nu verkar det oväntade kunna bli väntat. Att jorden skulle drabbas av en pandemi har vetenskapsmän talat om men att det trots allt skulle inträffa var ändå oväntat men faktiskt sannolikt. Följerna hade inte ens jag kunna vänta mig när det faktiskt inträffade.

Du står vi faktiskt inför att vi kan förvänta oss det oväntade. Eller har vi inte lärt oss någonting? Frågor man kan ställa sig är bland annat. Kan Sverige eller Finland invaderas av Ryssland? Kan drivmedelspriset bli över trettio kronor? Många nya frågeställningar kan nu få från tidigare perspektiv helt oväntade svar. Det bör vi ha lärt oss.

För att reda ut i detta kan manse saker och ting som troliga, sannolika och sanna med olika grader av trolighet och sannolikhet. Men även med dessa mått mätt kan vi vänta oss det som tidigare ansågs som osannolikt kanske blir sannolikt. Skall Magdalena Andersson bli statsminister i en S-regering eller skall Busch, Kristersson och Åkesson forma vårt liv? Det är nu det blir både intressant och makabert att ställa frågor och göra antaganden. Till sist har vi att hoppas på hoppet. Vi skall även hoppas på att den moraliska kompassen för var och en inte blir utsatt för störningar och visar fel.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.