En vit älg står utanför mitt fönster!

Om det står en vit älg utanför mitt fönster och det faktiskt gör det är det sant. Det är den sanna beskrivningen på den enda sanningen och inget annat. I valtider och andra tider är sanningen inte alltid vad den borde vara. Det vill säga sann. Plötsligt kostar falukorv fyrtio (40) kronor kilot. Är det sant? Timbro säger att bidragstagare kan ”stapla” bidrag på varandra och få riktigt mycket i bidrag. Är det sant? Ibland blir det illa om inte hela sanningen berättas. Om inte får man felaktig uppfattning om verkligheten. En politiker påstod att sjuhundra tusen (700 000) invandrare inte kunde försörja sig själv. Undrar om det är sant? Men hur många svenskar kan inte försörja sig själva? Sådana påståenden ger en felaktig bild av verkligheten. Ett parti långt till höger vill göra gällande att det mesta av samhällets problem beror på invandrare. Kan detta vara sanning? De höga elpriserna är de svenska ”sossarnas” fel hävdade politiker i valdebatten. Att elpriserna blivit katastrofalt höga i flera europiska länder kan det också vara ”sossarnas” fel?

Sanningen är ibland svår att avgöra. Inte sällan krävs specialkunskap och vetskap om källan för att avgöra sanningen. Hur många läste The Lancet eller Science under och efter pandemin för att få sanningsenlig kunskap on covid19? Människor har en tendens att tro på det som överensstämmer med deras grundliga uppfattning. De söker inte sanning utan vad de tror på. I detta finns ett stort problem. Läs gärna Åsa Wigforss bok, Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender.

Det är lätt att skapa villovägar och osanningar via internet på de sociala plattformarna och den fria medierna. Vem som är avsändare avgör ibland förmågan av sanning. En förståsigpåare beskrev för mig att Aftonbladet var den största så kallade ”trollfabriken”. Just detta trodde alls jag inte på och inte så mycket annat heller för jag är lite yrkesskadad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.