Varningsflagga för språk

Det är allt för lätt att reta upp och irritera läsare om man inte ser sig för när man skriver. Det är intressant och lärorikt att analysera reaktionerna och kommentarer man fått. Detta gäller i synnerhet ämnena politik, religion och etik och moral (rätt och fel).

Vårt svenska språk innehåller sinnrika verktyg för bokstavsskötsel och ordbruk.

Den som i kommentarer inte riktigt kan finna språket med orden av de rätta valörerna eller få de önskade orden att rinna till använder inte sällan VERSALER och ett och annat utropstecken! !!!. Eller de kanske använder uppseendeväckande kraftuttryck. En annan variant är att påstå att den som skriver ”hatar” när den som skriver endast uttrycker sig lite smått kritiskt eller ifrågasättande. Allt för ofta uppvisas aggressioner eller andra starka affektiva reaktioner. Kanske för att de upplever sig kunna söljas av anonymiteten på internet och intetsägande signaturer utan deras riktiga namn. Likt i trafiken där många vågar sig på att vara arga. Men varför är så pass många så pass lättretade och ibland helt enkelt kränkta? Sannolikt borde jag i så fall vakta mina ord och formuleringar men då blir det tråkigt att skriva tycker jag.

Man skall ha klart för sig att ironi som barn inte förstår retar upp många. Satiren får också liknande effekt av uppretade känslor.

Retorik är dock inte bara retorik utan så mycket mer. Det går även bra att kriga med ord för något man vill eller anser. Det är då olika motståndsrörelser ger sig till känna. Den värsta och svåraste av dem är internettrollet, trollfabriken och de anonyma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.