Se upp för dagordningen

De frågor som belyses mest av media är inte alltid de viktigaste frågorna för folk i allmänhet.

Detta inlägg handlar om dagordningsteorin som journalisten Maxwell Mc Combs skrivit om. Makten över dagordningen: om medierna, politiken och opinionsbildningen 2006, Maxwell Mc Combs. Boken behandlar hans forskning av hundratals rapporter och artiklar om hur folk i allmänhet uppfattar vad som är viktiga frågor. Han påvisar ett starkt samband mellan vad som rapporteras av media och vilka frågor som folk tycker är de viktigaste frågor. Men vid djupare intervjuer med respondenter om vad som är viktigast för dem visar det sig oftast vara helt andra frågor.

Från valkampanjen och medias rapportering uppfattar inte alla väljare att exempelvis ”lag och ordning” är viktigast för dem utan i stället skola, äldrevård, klimat och andra frågor.

Om media har ansvar för bevakningen av valet väljer jag att inte ha någon uppfattning om denna gång. För opinionsbildare, politiker är ambitionen att påverka dagordningen det vill säga få upp sina frågor på den mediala dagordningen.

Sofia Mirjamsdotter skriver i dagens VK, ”Här skulle jag vilja sätta ljus på mediernas ansvar för valbevakningen. Debatt efter debatt, utfrågning efter utfrågning har haft brott och straff och elbrist i fokus. Klimatet desto mindre, skolan knappt alls.” skriver.

Mitt råd blir. Se upp för dagordningen, de frågor som media bevakar och rapporterar om allra mest.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.