Att upphöja det lilla och sig själv

Nödvändigheten av att upphöja det lilla och sig själv gäller nu. Summan av det gånga året kan få en människa att sänka sig allt för långt ner. Men det är då man måste höja sig och ofta förlita sig på det lilla. Aldrig tidigare har detta varit viktigare.

Inledningsvis vill jag varna för att några av er slutar läsa här för detta kan anses som filosofisk smörja. Men för de modiga och nyfikna, varsågod och läs vidare.

Politiskt käbbel, nationalistisk sörja. Några borgerliga partier har radikaliserats och tagit ett annat ytterst högerkonservativt parti under armarna och lett dem in i det politiska finrummet. De har fått betydande poster i olika utskott vilket väl kan ge dem tragiskt inflytande. En pandemi som för vissa snart är fallen i glömskans dunkel. Ett fasansfullt krig med bestialiska brott av den ryska regimen drabbade det ukrainska folket med ödesdigra effekter på många andra länders folk och ekonomier. En gigantisk inflation med höga elpriser och prisökningar som skjutit många familjer i sank. Nationalistiska tankegångar slår rot nästan överallt i världen, från den gången Donald via Ungern till Sverige. Isen smälter. Regnmoln hopar sig och det blir varm och torrt och brinner. Klimatet hotas. Det har till synes blivit riktigt illa beställt för oss.

Invandrare får skulden av många för nästan allt. Grupper ställs mot varandra och det anses att den enes bröd måste vara den andres död. Nyheter, i synnerhet på internet, kan man inte alltid lita på. Nu är det dags. Nu är det dags att konstatera och erkänna att allt inte är så dåligt som högernationalisterna och andra sympatisörer påstår. Det går inte utför med vårt land. Allt har inte blivit sämre utan har ibland faktiskt blivit bättre. Tro därför inte på illasinnade rykten om du inte kan kontrollera fakta. Tyvärr är det så att sanningen för många är den de bäst känner för och inte fakta som det borde vara.

Det är nu vi måste upphöja det lilla och oss själva. Se till vad som kan bli glädje för dagen. Själv har jag lurat liemannen två gånger men höll på att inte se vad som är värt att uppskatta. Men för detta krävs ändå en viss ansträngning. Vi får ingenting gratis utan att använda tankens makt.

 

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Christer

    Nåja. Det finns ju en hel del att glädjas åt, även i det stora.
    Vi blev av med en fullständigt inkompetent regering som de senaste åtta åren effektivt kämpat med att köra den svenska välfärden i botten.
    Dessutom tog väljarna en tydlig ställning mot ett socialistiskt/kommunistiskt styre av vårt land.
    Så lite glädje finns det allt i höstmörkret.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Men var det verkligen nödvändigt att det hela skulle luta sig så lång till höger?

  2. Christer

    Intressant frågeställning och svaret är nog både ja och nej.
    Pendeln har en förmåga att svänga och i dess yttersta lägen hamnar den lätt i ”för mycket” läge.
    Det är, enligt min mening, exakt vad som skett i det politiska landskapet.
    Den avgående regeringen har inte visat upp någon som helst lyhördhet mot väljarna under lång tid.
    Felen man gjort kan är alldeles för många att räkna upp här, och är ju också till en viss del subjektiva.
    Men för att nämna några klavertramp: Att envist hänga kvar och skydda medlemmar av ”den inre kretsen” i partiet. Johansson, Strandhäll och Ygeman hänger kvar även efter alla deras turer och misstag vilket visar att man från dåvarande regerings håll var helt ointresserad av att lyssna på sina väljare.
    Att låta gängkriminalitet och annan brottslighet fortgå och öka i styrka utan att faktiskt (på riktigt) göra insatser retar ”vanligt folk” till den rad att de blir allt för stort för att ignoreras.
    Att ständigt öka pålagor i form av bränsleskatter (egen transport är trots allt en stor del av många människors vardag) påminner inte lite om kungen i Robin Hoods Sherwoodskog. Hittar man då någon som åtminstone låter att vara på folkets sida, en Robin Hood om du så vill, är det lätt att man följer denne.
    Att S-regeringen sen till stor del låtit sig styras av ett minoritetsparti, vilka färre än fem procent röstat på, tolkas av många som ett stort svek. Återigen, väljarna flyr.
    Så svaret är enkelt: Nej, det hade inte måsta luta så mycket åt höger som valresultatet gav, men sosseregeringen skapade själva den situationen.
    Och i sanningen tror jag (och hoppas) att det kommer ta långtid för S att reparera sina skador, om de någonsin klarar av det.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      För att nu den så kallade ”högern” skulle få makten krävdes att de tog dem ännu högre till sina bröst. Vad detta nu kan kosta vet vi inte ännu. Men C var inte beredd på en enda eftergift för exempelvis SD. Radikalisering av borgerliga partier ser vi i hela Europa. Allt återstår att se men jag tror att priset för att acceptera SD kan bli högt. Noter att omkring åttio procent röstade inte på SD men ett antal får sägas sympatisera med SD. Där slutar jag analysen som egentligen aldrig kan ta slut för politik är ingen exakt vetenskap. Politik är behäftad med många överraskningars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.