Liberalismen ställer till det?

Liberalismen ställer kanske till det för ett och annat politiskt parti. Det var sannolikt många väljare som inte brydde sig om ideologin bakom ett politiskt parti i riksdagsvalet. Om M, KD bryr sig om den ideologi som SD bygger på kan jag undra över. Eller så har de ideologier som liknar varandras.

Varför är det så många liberaler, både kända och betydligt mindre kända nästan föll i förtvivlan över att Johan Pehrson ville tillbedja och bejaka regeringssamarbetet med den skarpa högersvängen som gjordes. Vilka ideologier och politiska strömningar är motsatta till Liberalismen kan man bland annat fråga sig?

Liberalismen är en politisk ideologi grundad långt tillbaka på 1700-talet. Anhängare av liberalism står för demokrati, öppenhet, tolerans, frihet och rättvisa. Liberaler är även kritiska till makt. Andra högre värden för liberaler är äganderätt, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, organisationsfrihet och religionsfrihet. Liberaler tror även på oskuldspresumtion (den som är misstänkt för ett brott har rättigheten att betraktas som oskyldig tills motsatsen har bevisats), rättsstaten och en fri marknadsekonomi. Jag funderar även vilka andra ideologier som inte vill acceptera liberalismens fulla arsenal.

Min tolkning är att det finns mer eller mindre liberalistiska inslag inom de flesta politiska ideologier. Undantagen verkar finns på den högra sidan hos högernationalister där liberalismen inte fått något som helst synligt fäste. Jag kan undra vad Johan Pehrson egentligen sålde bort och köpte när han sade att SD ”kunde lita på honom”.

Liberalismens uppräkning av egenskaper låter för många förnuftig och attraktiv. Utmaningen för liberalernas parti är sannolikt att tydligare profilera sig så väljare och sympatisörer attraheras bättre. Hur har det gått för L i Sverige de senaste åren egentligen?

Jag uppfattar det som att liberalism kan ställa till det för dem med mycket stora önskemål på ”ordning, inflytande och kontroll”. Den sanna liberalismen skulle säkert inte fungera i exempelvis Ungern, Turkiet och andra länder av liknade slag. Frågan är om liberalismen fungerar väl inom nuvarande regeringsbildning. Med tag i öronen på Johan Pehrson kan det gå vägen men med synliga protester i de liberala leden.

Etiketter:

En kommentar

  1. Pingback: Grisen i säcken av populism | Villy Hansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.