Skilj gärna sak och person

Detta inlägg handlar något om hur det är att föra debatt och presentera åsikter om politik och att de allra flesta blandar samman sak och person i sina kommentarer. Det är egentligen inte till förfång för mig. Dock förlorar den som kommenterar på det. Många läsare upptäcker att kommentaren fokuserar på författaren av blogginlägget och inte på saken. Om man kommenterar ett inlägg och inte bemödar sig om blogginläggets innehåll utan siktar på personen inger det inget större förtroende. Orsaken kan vara att kommentatorerna inte bemödar sig om språket eller kan få de rätta orden att rinna till. Det kan även vara så att argumenten helt enkelt inte håller vilket medför att siktet ställs in på den som skrivit inlägget. Allt detta är både mänskligt och vanligt men förekommer även bland politiker. Minns svaret från en högt uppsatt politiker nyligen på en fråga och ett påstående, ”ni förlorade vi vann”. Det var sant men inte relevant det vill säga hörde inte till saken.

Ordspråket säger att ”den som i leken sig ger får leken sig tåla”. Det är jag ytterst medveten om. När jag blir kallad för ”begåvningen från Vindeln”, uppmanas ”resa tillbaka till Danmark”, kallas ”SD:s bästa valarbetare” och ”SD-hatare” det vill säga mer om min person och i stort sett inget om sak och innehåll i det jag framfört. Läsare kommer inte att lägga sig döda ner av retorisk beundran. Någon har kallat mina inlägg för ”odemokratiskt gnäll”. Ett nytt intressant begrepp. Det sägs att man inte bör ta notis om denna typ av kommentarer och inlägg. Det hör dock till reglarna för denna sportgren att känna till och förstå. Kommentarer och inlägg visar trots allt på vad som rör sig i folkets attityder och uppfattningar.

Naturligtvis accepterar jag valresultatet trots att jag inte sympatiserar med alla partier eller vissa politiska åsikter. Jag är därför inte odemokratiskt. På liknande sätt är det på Twitter där blandningen av inläggs (tweets) varierar mellan sansade inlägg och riktigt makabra inlägg. Sammanställer man allt detta till grund för sin omvärldsuppfattning ger det värdefulla bidrag om hur det står till. Visserligen är inte allt sant som skrivs på Twitter eller behöver ens vara det på något annat ställe men dem som gör inläggen står bakom innehållet. Därför blir effekten betydelsefull.

2 kommentarer

  1. Mique

    Hej Villy! Tack för ditt mycket välformulerade och välskrivna inlägg! Du har ett sublimt och litterärt skriftspråk, jag är mer av en slugger. Jag önskar dig en trevlig julhelg! Mvh, Mique.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Tack du gjorde min dag. Ordet slugger har en intressant valör för man kan både le åt ordet och tolka det på lite olika sätt beroende på hur det används. Inom boxningen har det etablerats för intensiv slagväxling. Du använde det för ett prosa- och sakinlägg och då förstår jag. Men du får aldrig minimalisera hur du skriver men det gör du väl inte. Han en Fin Julhelg. Hälsningar Villy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.