Värdefulla värden

Notera gärna att detta inlägg är neutralt och tar inte parti för någotdera politiskt block. Jag bör därför inte kallas för vare sig vänster- eller högerorienterad eller för något annat epitet. Jag söker endast förklara hur högt de värdemässiga frågorna ofta kopplade till etik och moral spelar in i attityder, ställningstaganden och konfliktbenägenhet.

Vad som i grunden ser ut att ha väckt störst besvikelse hos folk efter riksdagsvalet är frågor kopplade till värderingar. Det gäller vallöften som svikits, uppgörelser som kränker humanitet, synen på människors lika värde och liknande frågor av etisk och moralisk karaktär. Jag tänker osökt på frågeställningar som även hanteras inom konflikt- och medlingsområdet i fråga om intressen, tolkningar och värdefrågor (värderingar). Värdefrågor engagerar mycket starkt. Värdefrågor leder inte sällan till konflikter som är svårlösta och där exempelvis förlikning är en stor utmaning och inte sällan ogenomförbara.

Lögnen och sanningen är typiska värdefrågor. Människors integritet och rättssäkerheten är av mycket högt värde för de allra flesta. Frågor om löftessvek, angiveri, vandel, visitationszoner engagerar ofta något mer är de flesta andra ämnen såsom ekonomiska utmaningar med flera. Följden blir att besvikelsen från väljare, sympatisörer blir särskilt stor och aversionen, protester och opposition blir märkbar och eskalerar med tiden.

Det sägs inte sällan att kritik till vad det högra blocket åstadkommit och står för, ”bara är vänster-någonting”. Kalla det gärna vad som helst men det gör ingen skillnad för det illustrerar ändå folks uppfattningar oavsett politisk färg och tillhörighet. I detta hänseende när en sida eller block får kritik från den andra beskylls kritikerna för det motsatta, höger- eller vänster-någonting, det vill säga vad som passar bäst som skällsord.

2 kommentarer

  1. Lars Eliasson

    Ja vi minns ju löftet om den lägsta arbetslösheten i EU som gavs av Socialdemokraterna och hur det sedan blev.Jag känner mig väldigt besviken av löftesbrottet.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Löftesbrott har vilket block eller parti svårt att acceptera. Nu verkar det infinna sig det som jag erfarit i alla länder att det uppstår regionala skillnader i olika ting såsom arbetslöshet, hushållsekonomiska skillnader etcetera. Politiskt hantverk verkar vara en svår disciplin som de flesta inte alltid lyckas med. Som du säkert uppfattade gick jag ett steg djupare och försökte förklara att just löftesbrottet om vad det vara månde tar mycket hårt eftersom det är kopplat till moral och etik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.