Emigranternas kommande år 2

Under de första åren på femtiotalet emigrerade vår familj till Sverige, Emigranternas första år 1. Det var mor och far och jag bara ett år, fars tre bröder och farmor och farfar. De ville något nytt. Danskarnas själar låg i spillror efter nazisternas terror och Tysklands ockupation. Många var trötta på det hela och ville pröva något annat eftre fem år av övergrepp och rasism. För vår familj blev det Sverige för andra blev det Australien.

Jag har sedan växt upp med hur familjen upplevt minnena av terror, rasismens iskalla vind i nacken och den uttalade antisemitismen. Därför har rättvisan, människors lika värde, ett liberalt synsätt och yttrandefriheten förankrats djupt i mig. Detta är min politiska åskådning. Att som några påstår att jag är vänsterradikal för att jag förespråkar rättvisa, människors lika värde, liberalism och yttrandefrihet som stödjer demokrati är fullständigt fel.

Det har gått mycket bra för vår familj i Sverige. Nu finns min farbror några kusiner kvar i livet på fars sida. Svenskarna och Sverige har tagit emot invandrare mycket väl genom åren tills plötsligt för några år sedan när högernationalismen fick fäste.

Genom åren har mitt liv genomsyrats av internationalistisk nyfikenhet. Senare i livet när jag under ett tiotal år arbetade i ett holländskt multinationellt företag var ett av huvudbudskapen till oss anställda, om vi inte kunde acceptera eller hade det minsta emot andra nationaliteter och kulturer skulle vi välja en annan arbetsgivare.

I modernare tider som långt tidigare har tiotusentals svenskar sökt möjligheter i andra länder. Det är endast en ytterst liten del av dem som kommer till Sverige för att bedriva kriminell verksamhet och som en del säger ”utnyttja det sociala skyddssystemet”.

2

Vi flyttat från huset vid Månbacka till huset på Päckaberget, platsen med anor från 1600-talet. Det var spännande år för mig och min lille bror lille John. Det var där vi hade den vita albinoälgen på besök. Där kom gårdfarihandlare förbi och mycket annat hände.

Fortsättning följer/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.