Traditioner reder sig själva

Det finns många svenska traditionerna som ohotat kommer att leva vidare för dem som firar dem oavsett invandring. Midsommar, kräftor, surströmming, Jul, påsk, pingst, Mårten gås och lucia är några av de svenska traditionerna.

Genom att inte fira några eller någon av dessa traditioner förblir de fortfarande ohotade för dem som vill fira dem. Vad händer om någon firar någon av dem på ett annat sätt än så kallat otraditionellt sätt? Utarmas traditionen då? Naturligtvis gör de inte det. Skulle det vara osvenskt att fira någon av traditionerna på ett vanligtvis annorlunda sätt? Svensk eller osvensk firande av en svensk tradition är en oväsentlig frågeställning. Det finns ingen upphovsrätt eller ensamrätt för svenskar om hur en svensk tradition bör firas. När min familj kom till Sverige åt vi inte skinka på julafton de första jularna och flera jular då och då. Det hämmade ingen annan att äta skinka på julafton. Är det tillåtet för invandrare att fira en svensk tradition på ett annat sätt än den traditionella? Min gamle farbror på åttiofem år äter surströmming men jag vet inte om han ”gör rätt”.

Danskar firar inte midsommar och det hindrade inte svenskarna från att fortsätta fira midsommar. Vid något eller några tillfälle hade en pojke blivit stand-in för Lucia. Det hämmade inte andra att ha en kvinnlig Lucia. Det vore bra om hur traditioner skall firas inte blev en statlig angelägenhet.

5 kommentarer

 1. GF.

  Globalisternas nyttiga idiot, är du bekant med uttrycket?
  Jag tycker inte det verkar så.
  Tycker du borde besöka ditt moderland och uppdatera dig!
  Danmark har enligt många en betydligt sundare politik och synsätt vad gäller deras land, att bevara Danmark danskt!
  Detsamma skall också gälla Sverige! Sverige har nog med utomvästligt födda, vi behöver inte sträva efter att göra Europa till ett Eurabia, det är tillräckligt med MENA folk redan!

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Din uppmaning att jag borde besöka mitt ”moderland” för att ”uppdatera mig” är insinuant. Din uppfattning om människor av annan nationalitet och kultur kommer väl till uttryck i din kommentar. Dem som delar dina åsikter om andra nationaliteter och kulturer är inte en obetydlig del. Däremot är dem som inte delar dina åsikter och uppfattningar betydligt större.

   Genom att jag nu naturligtvis godkänner och besvarar dina kommentarer kommer detta inte att öka förtroendet för dig hos de allra flesta människor som läser detta.

   • GF.

    Noterar att du inte brukar få så många gillanden för dina skrivelser.
    Har du ställt sig frågan vad det kan bero på?
    Förövrigt så röstades de vänsterliberala bort vid senaste valet, det torde vara ett tecken på att folket är missnöjda med förd politik, den politik som du verkat luta dig mot.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

     Jag ”lutar” mig inte alls ”mot” den politiken som ”så många var missnöjda med”. Å andra sidan var röster och sympatier i förhållande till så kallade vänster och höger relativt lika. Det vill säga inte särskilt stor skillnad. Om jag inte får ”så många gillande” kan det har flera orsaker. En spekulativ orsak kan vara att det är ohyggligt dåligt skrivet. En annan orsak kan vara att läsarna antar att jag är vänsterorienterad för att det högra blocket kommit i skottgluggen av mig och att dem som läser är flertalet anhängare av konstellationen M, KD, L och SD. I vart fall är att säkra slutsatser är svåra att dra av dess få gillande. Men av någon anledning är det många läsare. En vanligt förekommande inställning är att kritik som riktas mot den mera högra sidan kallas ”vänsterkritik” oavsett vem som kritiserar. Vad min kritik kallas är naturligtvis helt oväsentligt för mig. Det mesta kritiken överhuvudtaget inom politiken blir inte sällan ändå kallad för vänster-någonting. Dessutom har jag helt förbisett att ställa mig frågan som rör antalet gillande men har i stället observerat läsandet. För detta använder jag ibland kuriosa nog Google Analytics.

     I övrigt vill jag förslå att en gångbar metod för att bemöta min kritik kan vara att presentera välbalanserade motargument i stället för mera svepande referenser till vänster-någonting. Slutsatsen ör att därför i stället söka försvaga min kritik och argument.

 2. Pingback: Bestörtande åsikter | Villy Hansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.