Grymt ohederligt språk ibland

Språket är ofta grymt och ohederligt på sociala mediaplattformar. Utsökta undantag finns naturligtvis. I synnerhet på Twitter men även i bloggkommentarer. Se gärna ett tidigare inlägg på Twitter så avslöjande med en samling ord och meningarna. Argumentationen är även den usel genom att det ofta blir personangrepp. Sak och person blandas samman. Svagheten i argumentation är att det ser ut att saknas hållbara argument för eller emot någonting. Är inte ett påstående både sant och relevant det vill säga hör till saken blir det svagt och inte sällen mycket svagt och faller platt.

Sant och relevant förstår sig många inte på vilket innebär att argumenten helt enkelt blir svaga rent ut sagt urvattnade. Som exempel; Påståendet att en politisk fraktion och parti (A) har tvivelaktiga anor och historia. Motargumentet blir då ofta, ja men det andra partiet (B) har minsann också en tvivelaktig historia. Motargumenten kan mycket väl vara sant men är inte relevant (hör till saken) för att bemöta, invända och väger inte särskilt mycket. Båda partierna kan ha tvivelaktiga historier men partiet A´s tvivelaktiga historia kan fortfarande vara tvivelaktigt trots att parti B också är det men inte på grund av det. För att ett argument skall vara tungt skall det både vara sant och relevant, hör tillsaken.

Vilket förtroende ger det att i en kommentar mena att personen är dum, korkat, idiot eller något annat i den stilen? Eller som en politiker skrev på Twitter om en tidningsredaktör, ”han är den sämste” i stället för att vara konkret och tala om vad som är undermåligt eller rent av kan påstås vara osant. ”Tidningen borde läggas ner” hör inte riktigt hemma i förtroendegivande påståenden i synnerhet inte av högre uppsatta politiker. Retoriska analfabeter är vad allt för många är.

Motsatta sidor skyller varandra för samma saker. Läsare är inte dumma. Det är som att stå på scenen med byxorna nere. Underhållningsvärdet är tyvärr mycket litet. Endast en liten kalkon får det bli i betyg för ett sådant uppträdande. Visst, jag låter som en Messerschmitt eller heter det Besserwisser?

En kommentar

  1. Pingback: Bättre förr? | Villy Hansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.