Ointressant varför?

Det finns två områden som verkar ointressanta för många att fördjupa sig i eller ens ta sig an. Det ena området är kultur och det andra etik och moral. I regering och politik är posten som kulturminister till synes inte särskilt högt rankad. Att fundera mer och ställa sig intrikata frågor om etik och moral tycks inte bemöda folk i allmänhet. Detta till trots att frågor om rätt eller fel och bra eller dåligt bekymrar och berör många nästan varje dag.

Att kulturen och kulturpolitik inte tillmäts så stort intresse får den ödesdigra följden att kulturområdet helt enkelt håller på att kapas av mörka intressen som vill styra och begränsa kulturen. Kulturen är människors hjälplinje att upplyftas något. Kulturfolket sätter gärna naglar i ögonen på makten och överheten. Är det någon som inte förstått varför högernationalister i alla länder jagar kulturen och till och med får bestämma hur traditioner skall firas? Till vän av ordningen kan jag påstå att vänsterradikaler i totalitära regimer även de jagar kulturfolket. Det har tidigare även förekommit bokbål för att styra bort misshagliga röster.

Skulle betydligt flera människor bemöda sig om att verkligen ställa frågor om hur en god människa bör uppträda, vad som utgör ett fritt och utvecklande samhälle, hur man beter sig för att rättvisa och verklig demokrati skall finnas såg världen helt annorlunda ut.

Om kultur har jag skrivit i ett tidigare inlägg. Kulturen kapad och avkapad.

Om etik och moral ha ja nyligen skrivit. Moralen är svårfångad.

Mitt fram för ögonen på oss håller kulturen på att kapas, stryps och börjar kontrolleras. Viktiga frågeställningar och konsekvenser om etik och moral har kommit i skymundan.

2 kommentarer

 1. Christer

  Ja, att kulturen inte står väldigt högt på listorna kan vi väl vara överens om.
  Att ”högernationalister i alla länder jagar kulturen och till och med får bestämma hur traditioner skall firas” är ju ett påstående som bara väcker andra frågor. Varför lyfter han inte kommunistiska/socialistiska länder, där samma typ av strypning sker, och har skett under lång tid, mot kulturen?
  Kina, Nordkorea, Sovjet, Kuba och hela det gamla östblocket? Knappast länder som som ger sina medborgare möjlighet att uttrycka sina åsikter, varken genom kultur eller öppna debatter. Genom att inte nämna dessa odemokratiska styren, får man ju lätt för sig att han sympatiserar med dem?
  Gällande etik och moral, har vi ju under 75 av de senaste 100 åren haft ett styre i vårt land som knappast har föregått med goda exempel inom dessa områden. Så många medborgare har nog anammat den socialistiska tanken att ”bara det gagnar mig själv så är det OK”.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Ingen regime som ligger långt ut till någon av sidorna har välkomnat kritik från någondera part. Ambitionen att styra ett land och ha makten över styrningen kolliderar inte sällan med god etik och moral.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.