Utvandra till lyckan

Att urskillningslöst utan nyansering skylla all världens problem i ett land på dem som av olika skäl väljer att invandra till vårt land, flyr eller på annat vis komma till Sverige är inhumant, skoningslöst och orättvist. Men detta är tyvärr den politiska debattens främsta verktyg. Humanism, rättvisa och respekt för människovärde utesluter inte en god migrationspolitik. Det är inte heller säkert att den rätta vägen är den som på sin höjd ur etisk och moralisk synvinkel uppfyller lagens och juridikens lägsta krav. De regerande politikerna om partiet som håller i tömmarna på regeringen har gjort alla invandrare villkorslöst skyldiga och skuldbelagda genom vårdslös retorik. Till alla politiker, det vore väl ändå möjligt att hantera sanningen om invandrare på ett faktabaserat vis?

I dessa dagar utvandrar människor även från sverige till andra länder. År 2021 utvandrade 48 284 personer från Sverige och år 2000 utvandrade 34 091 personer från Sverige enligt SCB. 2021 invandrade 90 631 personer till Sverige enligt SCB. Det betyder att nettoöverskottet skulle bli invandring och utvandring skulle bli 42 347 personer. enligt SCB. Hur skall man i konsekvensens namn se på detta? Skall det göras skillnad på etnicitet och kultur i synen på invandring och utvandring?

Söka lyckan och göra rätt för sig vill sannolikt de allra flesta. Det har gjorts i alla tider. Utvandring från hungersnöden och fattigdomen i Sverige till USA under 1840-talet och 1850-talets början är ett känt exempel. De sålde sina gårdar i Småland och for med båt till USA. De kom i land vid Ellis Island i New York. Karl-Oskar Nilsson och hans hustru Kristina blev nationellt förgyllda som hjältar.

Från tiden omkring 200–300 talet i Europa som kallades folkvandringstiden rörde sig folk över hela Europa i olika riktningar fram till omkring år 1200–1300.

Varför folk vandrade är av historiker inte helt klarlagd. Forskarna pekar på flera olika orsaker såsom klimatförändringar, utbrott av pest, hungersnöd, överbefolkning, krig och romarriket väg mot upplösning.

Orsaken till att människor emigrerar idag är inte helt olik dåtiden i många stycken. Däremot förflyttar man sig betydligt längre sträckor än under den så kallade folkvandringstiden.

Orsaken till den brutala aversionen kan i flera stycken naturligtvis ha sin orsak i ren och skär främlingsfientlighet till rasism. Några politiska ideologier och uttryck är inte helt okända för det.

Som jag tidigare och flera har sagt är humanismen, rättvisan, liberalismen och den goda människosynen under attack.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.