Koranbränning är rasism

Koranbränning är rasism

Detta inlägg kommer med högsta sannolikhet att uppröra många på den politiska skalan i synnerhet dem till höger. Det är ett filosofiskt inlägg om moralisk, etisk och juridisk karaktär. Det är inte en talan för en viss religion.

Det står uppenbarligen klart att bränna Koranen är en rasistisk handling. Den som bränner en Koran gör det med syftet att hetsa och trycka ner muslimer, håna och kränka dem. Av detta skäl genomförs därför dessa aktioner. Det är självklart rasism. Rasismen är inte en fråga om rasbiologi likt nazism. Brist på tolerans av grupper på grund av religion, hudfärg, etnicitet och kultur är rasistiskt. Därför kan man också påstå att det finns kulturrasism. Känns det igen när politiska partier jagar och vill styra kulturen?

Olika parter har inte sällan en egen definition av begrepp som rasism, lögn och sanning. Därför finns det sannolikt dem som inte definierar rasism som rasism. Vi har hört det tidigare, ”Jag är inte rasist men…”.

Motargument och invändningar som kan komma är, ”vänster har minsann också jagat oliktänkande och betett sig rasistisk”. Det kan naturligtvis vara sant men är inte relevant (hörande till saken) och blir därmed ett mycket svagt motargument.

”Jomshof ägnar sig åt kollektiv skuldbeläggning utifrån enskilda extremister eller islamisters illdåd och snedvridna tankegods. Han generaliserar grovt om såväl islam som muslimer. Det finns, i likhet med andra religioner, många inriktningar och grenar och åsiktsskillnader inom islam. Att generalisera kring en världsreligion är fel. Muslimer är inte en homogen grupp, lika lite som kristna eller judar är det. Varje individ är unik och har en egen tolkning av vad som står i de religiösa skrifterna. Utan islam finns inga muslimer. Utan kristendom och judendom finns inga kristna och judar.” Källa Motargument Vi som är Motargument | Motargument

Ett parti med endast omkring tjugo procent av rösterna i ett riksdagsval behöver stöd av andra partier för att kunna få ett dominant inflytande på en regering. Det är vad Moderaterna, Kristdemokraterna och även Liberalerna har åstadkommit. Man bör även förstå att om inte M, KD och L var beredda att hålla SD under armarna skulle Kristersson inte blivit statsminister och inte heller fått åka ut till Harpsund på helgerna.

Det finns 1,6 miljarder muslimer som har sin religion islam. I Sverige gäller religionsfrihet. Justitie nämndens ordförande sade, ”blir muslimerna upprörda över att Koranen bränns, bränn hundra”. Det är en rasistisk ståndpunkt.

Skulle yttrandefriheten på något sätt inskränkas vore det inte möjligt att bränna Koranen utan att bryta mot en sådan bestämmelse om inskränkning. Då skulle heller inte SD-sympatisörer bränna Koranen utan bryta mot en lag. Trots att det juridiskt är tillåtet att bränna en Koran kan det vara klart olämpligt att bränna en bok (Koranen).

Definition av rasism

Källa, Wikipedia:   Rasism – Wikipedia

Friends definition av rasism, Rasism.  ”Det är rasism att bli utsatt för kränkningar och mobbning på grund av sin hudfärg, religion, etnicitet eller kultur. Rasism kan ske genom taskiga kommentarer, men det kan även ske mer subtilt som till exempel om en lärare återkommande bara ger ordet till elever med ljus hy. Här reder vi ut vad rasism betyder och hur det kan ta sig uttryck.” 2023-02-03, Källa, Friends Vad är rasism?

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.