Kanske insnöat, ovant men sorgligt?

En del av skolmaten

Kanske insnöat, ovant men sorgligt med förhoppningar om modigare framtid för skolmat om Lycksele.

Jag läser än en gång med bedrövelse en artikel i dagens VK, 2023-02-13, hur det gick när skolmaten i Lycksele skulle förändras till det nyttigare och hållbarare. ”Få hade nog väntat sig att en satsning på mer hälsosam skolmat skulle vålla så stor dramatik att Lycksele hamnade i mediefokus.” skriver VK.

Man skall naturligtvis ha klart för sig att det även gavs mycket stöd från föräldrar och skolbarn för den nya maten. Tyvärr sticker det makabra och dåliga ut. Det finns många frågor man kan ställa sig av detta om man talar om föräldrarnas reaktioner.

”Men det var inte skolungdomarna som var de främsta kritikerna, enligt måltidspersonalen. Det var föräldrarna, och även vissa pedagoger. Som VK tidigare rapporterat klagade föräldrar på att det var för mycket bönor och linser, att maten var för konstig och att barnen därför ratade den.”

Med groteska reaktioner späddes kritiken och mobbingen på via Facebook. Många som inte hade koppling till skolan gav sina nedslående reaktioner på Facebook och ute i samhället. Personalen drabbades på ett mycket olyckligt sätt.

Frågeställningar; Om föräldrar reagerar på detta sätt när det gäller skolmat, hur hanterar de i så fall på andra frågor och utmaningar som gäller deras barn? Det var väl inte så här de ville att Lycksele skulle bli känt?

”Bror Berg beskriver det som att det blev en Facebookrättegång, där högljudda klagande segrade över fattade beslut. Nu hoppas man på att den nya måltidspolicyn, som ska upp till kommunfullmäktige, ska lägga grund till ett nytt försök med en skolmatsedel. Att de ska få laga mat från grunden igen, och att nya rätter får en chans att etablera sig.” VK, 2023-02-13.

Det kom dock ett kreativt förslag från en elev om hur man skulle få ungdomarna att till exempel äta leverbiff.” – Han sa: ”Skriv bara att hä ä biffen o pären så ät allihop”.

Mina egna slutkommentarer får bli; Hoppas inte detta spär på fördomar om inlandsbor och att inte en och annan högernationalist eller ”sverigevän” får inflytande över beslut om måltidspolicy i kommunfullmäktige för då blir det väl endast gammalsvensk mat från tidigare än hundra år tillbaka. Görs det som på regeringsnivå har det blå blocket tio (10) mandat mer än de rödgröna i Lycksele.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.