Överskriv och överdriv inte

Överskriv och överdriv inte för mycket endast lite. Helst inga pyramidala uttryck. Om man överskriver det vill säga skriver allt för starka ord och formuleringar blir det gärna helt fel. Samma sak gäller om retoriken överdrivs som exempel att någon påstår att de gamla ”med berott mod” låtits dö i covid.

Jag vill aldrig glömma när jag i ett uppdrag skulle spökskriva för en känd företagare i Mellansverige. Som lyckligt var inträffade detta för riktigt länge sedan. Jag blev kontaktad av företagaren som ville att jag skulle skriva en debattartikel i hans namn. Något år innan hade vi mötts i en situation där jag bistod en annan företagare i en konfliktmedling med honom. Jag gavs alla förutsättningar och gick till verket. Jag lyckades riktigt bra tyckte jag och företagaren godkände artikeln. Debattartikeln blev publicerad och det uppstod en mycket hätsk och animerad debatt efteråt. Varför? Det begrep jag inte när jag skrev artikeln men jag hade helt enkelt rent ut sagt tagit i för mycket. Det som inträffar när man tar i för mycket och näst intill retorisk överdriver för mycket är att misstro och affektion uppstår. Resultatet av detta blev att företagaren fick mildra effekterna genom ett publicera en ursäkt som jag faktiskt fick hjälpa honom med.

Det var först många år senare när jag blivit mera mogen och studerade både retorik, Creative Writing och Skapande svenska på ett universitet som jag fick bättre grepp om det svåra med att skriva och tala så det sätter sig utan att uppröra på fel sätt.

Av detta uppdrag hade jag faktiskt dåligt samvete i många år och värre blev det när jag senare blev klokare i ämnet. Nu kan jag tåla mitt misstag.

Jag kände en politiker en gång som var duktig på att ”köra över folk” inget fel med det när den saken känns nödvändig. Hans nackdel var tyvärr att han gärna backade tillbaka över dem miste en gång till. Då blir man heller inte vare sig respekterad eller uppskattad.

Ta inte i för mycket. Skriva och tala så det berör och upprör men inte förstör.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.