Så blev det, men helst inte

Mänsklig friheten och yttrandefrihet finna på andra sidan

Det har gått tio år sedan Sverige i praktiken blev ett högernationalistiskt land. Flera forskare har sagt sig förundrade över att det kunde bli så när landet faktiskt hade en stark demokratisk historia att falla tillbaka på. Men det visar att historien ibland både kan glömmas och vara betydelselös när nya krafter tränger sig in.

Ser man till historien har den haft liknande betydelse som under trettiotalets Tyskland när ett högerparti bidrog till att ett ultrahögerparti kunde få makten. När detta var gjort skapades spelrum för större förändringar inom lag och förordning. Men andra förutsättningar som hyperinflation, krig i närområden och tyvärr en viss utsträckning av etablerad främlingsfientlighet.

Hela landet bestämdes som visitationsområde vilket innebar att även områden som Danderyd blev föremål för impulsiva visitationer. I synnerhet inträffade det vad gäller misstankar om ekonomisk brottlighet.

En kommitté för bristande vandel hade etablerats sedan flera år tillbaka vilken medfört en lång rad utvisningar. Å vissa håll har stark kritik anförts men tystnadskulturen och motståndet mot kritiska åsikter var stark.

Tre större asyl-läger har inrättats i Sverige på den förre migrationsministerns initiativ och förslag. Hon blev senare chef för anläggningarna. Kritiska uttryck kallade henne för C men det blev snabbt förbjudet att använda ordet ”lägervakt”.

Man har i viss grad fått bukt med gängkriminaliteten men arbetet fortsätter. Ett nytt samarbete har etablerats med den colombianska och brasilianska polisen om hur de hanterar de kriminella gängen. Arbetet har inte gått enligt vad man hoppats på. Tyvärr har polisens brutalitet ökat avsevärt.

Yttrandefriheten har begränsats sedan tidigare på ett selektivt sätt. Koranbränning är alltid tillåten men att spotta på den svenska flaggan renderar i två års ovillkorlig fängelse.

Samtliga departement är politiskt styrda och departementschefer tillsätts numera på politisk grund. Alla organisationer som får någon form av bidrag från staten styrs helt och hållet av regeringen. Journalister kan numera bötfällas för något misshagligt och kritisk de sagt eller skrivit om regeringen.

Sverige har isolerat sig i någon grad från övriga Europa och krafter har iscensatts för att kunna lämna Europeiska unionen.

Det blåblock et med SD, M och KD har Riksdagsmajoritet men ändå numera knapp. L har anslutit sig till de rödgröna. Relativt få invandrare finns kvar i landet. Många av dem har emigrerat till Norge, Danmark och till andra länder i Europeiska unionen. Vården fortsätter att ha stora problem med bemanning. Mycket få invandrare finns kvar inom servicenäring och vården. Sverige är inte längre ett lika populärt land att flytta till som tidigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.