Sorgligt besked om matpriser och oligopol

Bedrövlig och sorgligt över livsmedelspriserna

Jag har det sorgliga och bedrövliga beskedet att oligopolet med de tre stora aktörerna (ICA, Coop och Willys/Hemköp med egna grossitled) sedan årtionden fungerar alldeles utmärkt för att håll livsmedelspriser och andra dagligvarupriser skamligt höga. Tyvärr måste vi räkna med oförändrad situation av mycket hushållsekonomi när oligopolets makt däckar oss.

Från ett tidigare blogginlägg skrev jag om handelns bristande konkurrens, Dags för konsumentmakt.

”Handeln kommer att arbeta intressepolitiskt med utspel i åsikter och debatter och klämma fram krokodiltårar för sina positioner.” Det är vad ICA-bankens chef, Magnus Hjelmér säger i VK-artikeln idag 2023-03-20.

ICA-bankens chef har redan på ett skamligt sätt insinuerat om konsumenterna i Artikel från VK 2023-03-20 av Johanna Ekström. Jag citerar ett urval från artikeln. ”Solsemestrar borde vara otänkbara för hushållen”. Skyller på andra faktorer än höga livsmedelspriser, ” – Vi har haft en lågräntemiljö och reallöneökningar i massor av år som har byggt en större medelklass. Det är svårt att vänja sig av med den konsumtionen”. Naturligtvis inget om att det finns andra orsaker till hushållens svårigheter utan han moraliserar över hushållens vidlyftighet. Ännu värre blir det, ” – Det blir viktigt att verkligen försöka tänka smart nu. Det gäller att ta tillvara på saker som kan tyckas små, men som kan få stora effekter på sikt, säger Magnus Hjelmér” Är det hans uppgift denna kloke man från ICA-koncernens bank som talar i egen sak vilket är hans uppgift. Men trovärdigheten minskar för ett sådant uttalande även om det är ligiskt och sant.

”Inte sedan 1951 har matpriserna stigit så här snabbt, enligt Statistiska centralbyrån. Med inflationen följer ränteökningar. När det kommer till matpriserna behöver vi tänka till hur vi handlar och lagar mat, enligt Magnus Hjelmér”. Notera att det är ”vi” som behöver tänka om. Visst är det så att vi viss nödgas tänka om så gott det någonsin går men när oligopolet härskar är det ohyggligt svårt som dränerar hushållens kassor.

Magnus Hjelmér passerar i detta uttalande gränsen för det anständiga, ”Jag tror inte att vi gör tillräckligt stora avkall, skulle vi drastiskt minska konsumtionen så skulle priserna falla”, säger Magnus Hjelmér. Enligt min och mångas uppfattning har han som faktiskt representerar ICA fullständigt fel men talar i ICA-koncernens intressen. Oligopolet tjänar sitt syfte att hålla priserna höga och kunna höja dem ännu mera. Det säger även forskaren Fredrik Wilhelmsson.

Jag är inte ensam om uppfattningen av oligopolet. Ica, Coop och Axfood äger tillsammans strax över 90 procent av marknaden. Ny forskning. ”Konkurrensen i livsmedelskedjan spelar roll”, säger Fredrik Wilhelmsson, föreståndare för Lunds universitet vid Agrifood Economic Centre. ETC, 2023-03-20. Artikeln och fakta av studien, Stigande matpriser – är det värre i sverige?

Etiketter: , ,

En kommentar

 1. Christer

  Lite sorgligt kan man tycka, att det nu visar sig att det är CCOP som första kedja varit de som drivit på de skenande matpriserna.
  Man kan ju tycka att en i grunden socialistisk affärsidé, utan vinstkrav, borde se till sina medlemmars bästa och i stället hålla igen på sin inflationsdrivande affärsteknik.
  Men nu visar det sig, genom en undersökning som det fristående gruppen Matpriskollen att Coop handlat rakt emot sina medlemmars bästa:
  ”Den 1 januari i år höjde Coop priserna på sina varor rejält, trots att leverantörerna ännu inte aviserat de nya prisnivåerna, skriver Sydsvenskan.”
  Lite tråkigt, kan tyckas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.