Det kan vara svårt nu

Det kan vara svårt nu i det hårda retoriska klimatet. Yttersidorna höger och vänster för ett grymt språk av polariserande slag. De beskyller varandra för näst intill samma saker. Genom att spana i omvärlden får man en bild av tendenser och trender i språket. Alla anser att de har rätt och andra fel såsom att alla anklagade för något brott, förnekar brott och i fängelserna anser de flesta att de är oskyldigt dömda.

Språket är inte betydelselöst. Min adjunkt på universitetet i ämnet retorik brukade säga ”retorik är inte bara retorik”. Att slåss med ord var även en titel på litteraturlistan.

Lag läser i DN idag, kallad Vänsterblaska av en riksdagsman från ett högernationalistiskt parti. En ledare under rubriken ”Jo, Jomshof sliter ner demokratin”. DV, 2023-03-31.

”Att vara ordförande i justitie­utskottet är ett viktigt uppdrag. Man bereder straffrättsliga lag­förslag och sköter ärenden som rör hela rättsapparaten. Karin Ahrland (FP), Gun Hellsvik och Fredrik Reinfeldt (M) hör till dem som lett arbetet.

Den nuvarande ordföranden Richard Jomshof (SD) kommer från en helt annan politisk kultur och håller en mer gränslös offentlig ton.

Han har deklarerat att Sverige är svenskarnas land eftersom svenskarna är släkt (blodet) med dem som tog landet i besittning (jorden) när inlandsisen drog sig undan. Han har dömt ut domar i tingsrätten som ”dj**la skämt”. Och i veckan beskrev han det som ”fakta” att ”svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land” på grund av islamisering.

Man kan som regeringspartierna låtsas som ingenting, invända att misshaglig retorik tar fokus från sakpolitik, eller vifta undan Jomshofs senaste utspel med att ståndpunkten inte är ny. Det gjorde utskotts­kollegan Louise Meijer (M).” DN, ledare 2023-03-31.

Jomshof har en ton på Twitter, precis som om att han kunde tro att ingen bildad människa läser på Twitter, och en annan mera officiellt städad men illa nog, i andra media typ SVT etcetera. Hur var det med ”bränna koraner”?

Vänstersidan har inte riktigt nått in till retorikens bakgård som tillämpas av den yttersta högerkanten. Båda sidor kritiserar varandra. Min uppfattning är därför att högernationalisterna är betydligt fulare i mun rent språkligt än vänsterfolket. Dessutom får den som kritiserar även kritik av sin person men mera sällan i sakfrågan. Den ”dummast” kallade en riksdagsman från höger en ledarskribent på Aftonbladet för.

Den hårda retoriken. dt fulare språket med ord av lägre valörer förhärdar. Sanningen är att om bildningen är låg ligger språket på samma nivå.

P. S. I kommande blogginlägg kommer att beröra de så fruktansvärda ”folkutbytesteorierna” som initierats av SD. Se Mot antisematism.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.