Hur tänker höger och vänster?

Varning! Ingen lämplig läsning för vetenskapsförnekare.

Man kan bli kallad det mesta men sällan det finare. Det flåsar och blåser från höger och vänster med ett avslöjande språk. Säg inte att språket och retoriken är betydelselöst. Det räcker med att man står för lika värden, rättvisa, jämlikhet, jämställdhet mellan kvinnor och män eller till och med säga att man är antifascist för att bli kallad vänsterextremist. DN blev för en tid sedan kallad Vänsterblaska och ETC kalla vänsterextremistisk av ett par riksdagspersoner. Hur tänker de i sina huvuden undrar jag ibland?

Visserligen har vi sju politiska partier i Sverige men i verkligheten och i debatten ser det ut att endast vara två partier, blå och röda eller höger och vänster, demokrater och republikaner som i USA.

Hur tänker de egentligen dem på höger och dem på vänster sida? Vad rör sig i huvudet? Hur ser de på samhället? Jeremy Clifton, ansvarig för forskningsprogrammet om människors världsåskådningar vid University of Pennsylvania, skrev i en artikel i Scientific American för en tid sedan. ”Vi upptäckte att den huvudsakliga skillnaden mellan vänster och höger är tron på att världen är hierarkisk till sin natur”. ”Konservativa tenderar att tro mer på en hierarkisk värld, vilket i grunden är en uppfattning om att universum är en plats där gränserna mellan kategorier och begrepp spelar roll.”

Vidare menar Cliffton med ”klyftan mellan rik och fattig – som för högerhjärnan kan reflektera en meningsfull skillnad i arbetsmoral, talang eller samhällsvärde medan vänsterhjärnan tenderar att se en nästan slumpmässig orättvisa. För att inte tala om landsgränserna, avgjort påhittade men ändå verkliga och viktiga för den högerkalibrerade hjärnan”. Nu har forskarna hittat det mystiska som högerkonservativa hjärnor ser, DN, 2023-04-18.

Något fundamentalt är det i tankesättets skillnader. Men å andra sidan är förekomsten av vetenskapsförnekare särskilt tätt samlade på en av yttersidorna.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.