Media styr!

Media styr bemärkt och obemärkt. Det som i allmänhet uppfattas som viktiga frågor inom politiken styrs i stor utsträckning av vad media uppmärksammar. Det har professor Maxwell McCombs vid University of Texas i Austin och en av världens ledande medieforskare konstaterat i boken Makten över dagordningen: om medierna, politiken och opinionsbildningen.

Företaget Kantar Media visar att de ämnen som dominerat både nyhetsmedia, sociala medier och poddar är lag och ordning, migration och integration, utrikespolitik och beredskap och försvar. Det innebär att välfärdsfrågor, skola och vård inte bevakats lika mycket.

Slutsatsen kan bli att de frågor som olika media mest har bevakat uppfattar folk i allmänhet som viktigast.

När Maxwell Mc Combs undersökt media och ställt kompletterande frågor till respondenter har han dock kunnat konstatera att de egentligen ofta var andra frågor som i verkligheten uppfattades som viktigast och inte alltid dem som media hade bevakat mest.

Det man kan ha reflexioner på är att frågor som lag och ordning, migration och integration, utrikespolitik, och beredskap och försvar i praktiken är politiska frågor som ligger den högra sidan närmast till hands. Emedan välfärdsfrågor appellerar mest till politikens vänstra sida.

Under min tid på Sveriges största konsumentorganisation där jag bland annat arbeta med intressepolitik var vår ambition att få upp organisationens frågor på dagsagenden. Då kunde vi få bättre gehör för dessa intressen. Det ligger i opinionsbildarna SD, M och KD`s intressen att folk skall anse att lag och ordning och migration och flyktingpolitik är mycket viktiga. Media har valt att bevaka dessa frågor på ett tydligt sätt. Nyhetsvärdering är dock en annan logik jag vill behandla i ett annat inlägg.

Maxwell McCombs är professor vid University of Texas i Austin och en av världens ledande medieforskare. År 1972 formulerade han tillsammans med Donald Shaw dagordningsteorin, som har blivit en av de viktigaste och mest undersökta teorierna om mediernas makt. Kring samspelet mellan politik, medier och opinion har han skrivit en rad böcker, bokkapitel och forskningsartiklar. Maxwell McCombs har genom åren erhållit en rad utmärkelser för sin forskning. Vid sidan av det har han bland annat varit president för World Association for Public Opinion Research.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.