Starta en egen blogg

Hur startar man en egen blogg? Varför börjar man blogga? Jag har själv ett flertal bloggar för olika syften, som är mer eller mindre aktiva. I vissa fall bloggar jag under mitt riktiga namn, i andra fall hittar jag på ett smeknamn som fungerar som ett slags varumärke för bloggen. Jag har till exempel en blogg där jag skriver om teknik, prylar och datorer under ett mer passande namn för ämnet.

Där tjänar jag pengar genom att rekommendera produkter jag gillar via så kallade affiliate-program. Det fungerar genom att jag får en provision om någon köper en produkt efter att ha gått genom min länk till butiken. Andra metoder för att tjäna pengar på att blogga är genom annonser och sponsrade inlägg. Men hur kommer man igång med bloggandet? Först måste du ha någonstans att blogga på.

Bloggportal vs. egen domän

Det finns massvis av bloggportaler att välja bland, vilket är det snabbaste och enklaste sättet att starta en blogg på. Alternativt kan man köpa en egen domän, med eller utan serverutrymme. Kostnaden beror på var man köper domänen och om man har en egen server eller ej. Det finns för- och nackdelar med bloggportaler kontra en egen webbplats, så jag kommer att gå igenom de viktigaste skillnaderna.

På en bloggportal kan man ofta se de senaste inläggen på förstasidan, vilket kan leda till att ens blogg får fler läsare, särskilt om man har iögonfallande titlar och bilder för inläggen. Det ger även länkar till bloggen, vilket kan öka ranken i Google. Å andra sidan finns det väldigt många bloggar under samma domän, vilket kan minska chansen att man syns. En egen domän är som ett varumärke och även om det börjar svagt så kan det bli starkt i längden.

Om du är seriös med bloggandet och kanske rent av vill göra det på heltid så småningom så bör du förmodligen köpa en egen domän. Det finns dock många bloggare som började på en bloggportal och byggde upp sin publik där, för att senare flytta till en egen domän.

Vad har du att säga?

Utan att nämna några namn så kan jag konstatera att det finns väldigt många bloggar som är totalt ointressanta, till en så hög grad att det är helt obegripligt att folk skriver dem. Därför föreslår jag att du endast startar en egen blogg om du känner att du faktiskt har något att dela med dig av. Unika insikter eller åsikter? Tips eller guider? Häftiga upplevelser? Roliga eller intressanta analyser? Vad har du att erbjuda läsarna?

Undantaget är om du egentligen bara skriver för att få ut dina egna tankar. Det kan vara väldigt meditativt och konstruktivt att (anonymt eller ej) skriva ut sina tankar “på papper”, så att säga. Särskilt om det är saker som flyger runt där inne utan att man riktigt kan få ordning på dem. Att sätta saker i ord, meningar, paragrafer och artiklar gör att man får ordning på tankarna. Hitta din författarröst och skriv arslet av dig!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.