Hitta den bästa dammsugaren

Att dammsuga är definitivt inte min favoritaktivitet, men det är något av ett nödvändigt ont om man inte vill släpa fötterna genom ett centimetertjockt lager av smuts, hår, damm och smulor när man traverserar hemmet. Det är bara att slå på stereon, dra fram dammsugaren och gilla läget – men vilken dammsugare är egentligen bäst?

Det beror faktiskt på flera faktorer, däribland vilket slags underlag du främst tänker dammsuga, om du har husdjur, vilken prisklass du siktar på, hur långt du har mellan eluttagen och mycket mer. Låt oss ta en närmare titt på hur man väljer rätt dammsugare, för något roligare kan jag inte tänka mig.

Typ av dammsugare

Det finns huvudsakligen två typer av dammsugare; vanliga dammsugare och handdammsugare, men det finns även 2-i-1-modeller som har möjligheten att ta av det långa röret för att snabbt suga upp smulorna från köksbordet eller dylikt. Vidare så finns det sladdlösa, påslösa och allergivänliga modeller. Fundera över vilken typ av dammsugare du är i behov av innan du ger dig in i detaljernas träsk.

Speciella behov

Det är främst tal om allergiker och husdjursägare. Dammsugare för djurhår kommer med ett särskilt munstycke för djurhår, som har högre effekt och särskilda borstar för att fånga upp allt hår på ett effektivt vis. Dammsugare för allergiker har å andra sidan mer effektiva filter, som ser till att en betydligt mindre mängd dammpartiklar slipper ut i utblåsningsluften. Välj en modell med lågt partikelutsläpp. På så vis försäkras en optimal, ren luft i hemmet, med så få allergener som möjligt.

Energiklass

Om du värnar om plånboken, precis som jag, så är detta en minst lika viktig faktor som själva prislappen. En bra energiklass innebär att energiförbrukningen är så låg som möjligt, vilket innebär att du sparar pengar på elräkningen och påverkar miljön minimalt på samma gång.

Ljudnivå

Så väl husdjur som barn, partners och grannar kan störas av högljudda dammsugare, så det kan vara värt att välja en tystgående modell. Jämför ljudnivån och välj helst en som har under 70 dB om det är en viktig faktor för dig.

Ergonomi

Hur mycket väger dammsugaren, hur lång är sladden, hur långt är dammsugarröret och vilka justeringsmöjligheter finns? Det är frågor som är lätta att förbise, men som kan göra stor skillnad i hur bekväm dammsugaren är att använda och därmed hur gärna man gör rent i hemmet. Även påsens/dammbehållarens storlek är bra att tänka på.

Effekt

Rengöringsförmågan på mattor och hårda golv utvärderas och får ett betyg mellan A och G, vilket motsvarar hur effektiv dammsugaren är på att göra rent. Om du har många mattor hemma så bör du välja en dammsugare med hög rengöringsförmåga på mattor, men annars är det inte så viktigt.

Test

För att hitta den bästa dammsugaren bör du läsa tester och recensioner på nätet. Jämför de olika egenskaperna och välj ut den dammsugare som passar dig bäst, utifrån dina behov (och din prisklass). Det var allt för idag, nu måste jag gå och dammsuga.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.