budget

Ekonomitips: Förbättra din ekonomi på några enkla steg

I den här artikeln kan du lära dig mer om att förbättra din ekonomi, minska på kostnaderna och få mer pengar över till det du vill göra. Oavsett vad din startposition är – om du är urfattig, djupt skuldsatt, rik eller vanlig Svensson – så kan du garanterat förbättra din position och gå mot ett rikare liv.

Steg ett: Budget

Det må vara ganska tråkigt, men ingenting är mer effektivt för en bättre ekonomi än att föra budget. Det ger dig en översikt över dina finanser, samt gör det enkelt att sätta upp mål och ha en direkt inverkan på ekonomin. Så här gör du för att skapa en enkel budget.

1. Skriv ner dina inkomster

Sammanställ dina totala inkomster. Inkomster är alla pengar du tar emot, vare sig de kommer från din lön, bidrag, underhåll eller avkastning på investeringar och besparingar.

2. Skriv ner dina fasta utgifter

Fasta utgifter är de räkningar och fakturor du måste betala, inklusive hyra/månadsavgift för boendet, räkningar för el, vatten och värme, samt eventuella försäkringar, diverse abonnemang för mobil, TV, internet, etc. Om du har lån eller andra skulder på avbetalning kan du inkludera dem här.

3. Räkna ut ditt rådighetsbelopp

Rådighetsbelopp är ett annat ord för pengarna du har kvar efter att alla dina fasta utgifter är betalda. Du kan enkelt räkna ut rådighetsbeloppet genom att ta dina totala inkomster minus dina totala utgifter.

4. Skriv ner dina rörliga utgifter

Här måste du anteckna allt annat som du lägger pengar på. Ju mer detaljerad din budget är, desto lättare är det att hålla koll! Dela gärna in dina rörliga kostnader i kategorier för att enklare se var pengarna tar vägen, till exempel: mat, shopping, resor, fest, hushåll och så vidare.

5. Balansera budgeten

När du har kartlagt din spendering ett tag så får du en uppfattning om hur mycket pengar som faktiskt går åt, men om du vill börja direkt så får du uppskatta dina kommande rörliga utgifter. Att balansera budgeten innebär helt enkelt att du jämför dina inkomster mot dina utgifter – ligger budgeten på plus eller minus?

TIPS: Budgetera med en bankapp! Bankappar hjälper dig att hålla koll på alla dina utgifter, från räkningar till shoppingrundor. Om du skaffar en avgiftsfri bankapp med tillhörande betalkort så kan du betala allt med kortlös, trådlös betalning via mobilen. Läs mer på BankApp.se

Om din budget är negativ så måste du åtgärda det så snart som möjligt! Du vill inte hamna i skuldträsket, översköljd av betalningsanmärkningar, skulder, kassa villkor och höga räntor – det är som att trampa kvicksand. Det finns bara två sätt att skifta en budget från minus till plus; antingen sänker man utgifterna, eller så ökar man inkomsterna. Om det går är det naturligtvis bäst att göra båda två.

6. Börja spara och/eller investera

När din budget ligger på plussidan är det dags att lägga till en rad eller två i dina fasta utgifter – sparande och investeringar. Hur stor summan bör vara och vad den ska gå till får du lista ut själv, men en bra tumregel är att lägga undan en så stor summa som möjligt varje månad och dela den på två – hälften in på ett sparkonto som kan användas för nödfall, resor, stora inköp och så vidare, samt hälften in i något som du tjänar pengar på.

Steg två: Minimera utgifterna, maximera inkomsterna

För att öka summan som du kan lägga på sparande och investeringar så måste du först minimera dina utgifter och maximera din inkomster.

1. Baka ihop lån

Om du har ett flertal skulder, till exempel i form av lån, kreditkort och avbetalningar, så kan du spara upp till flera tusenlappar i månaden med ett hopbakslån. Det handlar alltså om att ta ett nytt lån som är tillräckligt stort för att täcka den totala kostnaden av alla andra skulder och på så vis ”baka ihop” dem till ett enda lån, vilket resulterar i färre räkningar, lägre avgifter och lägre ränta.

2. Spara mer, slösa mindre

Försök att göra av med mindre pengar i största allmänhet. Det finns tusentals småsummor att spara in på och exakt vad som passar dig är upp till dig… Gå eller cykla till jobbet, ta med matlåda, drick kaffet hemma, byt elavtal, etc. Förhandla och pruta där det går.

3. färdigheter, talang och tid

Det finns andra sätt att omvandla tid och pengar till mer pengar, särskilt om man besitter någon särskild förmåga. Du kanske kan renovera gamla motorcyklar eller snickra ihop möbler? Om inte annat kan du kanske köra Uber på kvällarna för att tjäna en extra hacka. Tänk bara på att din fritid och hälsa också är viktiga.

Steg tre: Privatinvesteringar

Det är näst intill omöjligt att jobba sig rik. Det finns en sak som nästan alla rika människor har gemensamt – passiva inkomster. Om du får dina pengar att jobba åt dig så växer dem och fortsätter att göra det exponentiellt.

1. Aktier

När du köper aktier så köper du andelar av ett aktiebolag. Det innebär helt enkelt att du äger en del av företag du investerar (köper aktier) i. Hur många gånger har du inte undrat över vad som hade hänt om du hade köpt aktier i t.ex. Microsoft, Apple eller Ericsson innan företagens framgång exploderade?

Vissa tror att det är väldigt riskabelt med aktiehandel, eftersom värdet på aktier är så starkt beroende av bolagets lönsamhet och dess aktiekapital. Ibland räcker det att företagets VD säger något dumt för att aktien ska krascha. Faktum är dock att de större, förvaltade fonderna är väldigt säkra att investera i och ytterligare risker är helt valfria.

2. Fonder

Fonder är ett ganska brett begrepp, då det kan syfta på t.ex. aktiefonder, räntefonder, blandfonder, fond-i-fond eller indexfonder. Fonden kan exempelvis investera i aktier, obligationer eller fastigheter. Fondförvaltaren bestämmer vilka värdepapper som ska köpas, medan alla som investerat i fonden får en motsvarande avkastning på vinsten.

Vissa fonder är väldigt stabila och innebär en väldigt låg risk, men då är oftast avkastningen lägre också. Andra fonder har högre avkastning, men kan även medföra sig högre risk och större svängningar. Det kan exempelvis handla om fonder som främst investerar i nystartade bolag.

3. Fastigheter

Om du inte har något emot långsiktiga investeringar så är fastigheter ett bra alternativ. Det beror på att bostäder och fastigheter nästan alltid ökar i värde på lång sikt, är skyddade mot inflation och kan i princip aldrig förlora allt värde. Nackdelen är att det är svårt att förutse vad som kommer att bli en riktigt bra investering, eftersom olika platser/områden blir mer eller mindre populära, samtidigt som bostadsmarknaden går upp och ner.

Om du har ett extra rum eller attefallshus kan du kanske hyra ut det. Använd hyran för att amortera på bolånet, eller bara njut av en extra inkomst. Om du bara är borta periodvis kan du fortfarande hyra ut ditt hem via tjänster som Airbnb.

Hantera pengarna smartare

Jag hoppas att du har lärt dig något, fått inspiration eller blivit motiverad av det här inlägget. Jag valde att skriva om det just nu eftersom jag själv har halkat efter lite i ekonomin – så det är dags att ta tag i tyglarna återigen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.