Kemikalier – det stora hotet?

På fredag har Stefan Jarls dokumentärfilm "Underkastelsen" premiär på Folkets Bio i Umeå. Det är en film om de hundratals kemikalier vi alla idag bär i vårt blod, som ett resultat av den ofattbara mängd kemikalier vi sedan andra världskriget spritt i vår miljö och därmed underkastat oss.

"Underkastelsen", med Eva Röse i huvudrollen, handlar om kriget mot oss själva och mänsklighetens möjlighet att överleva det. 23 världsledande professorer (bl.a. Åke Bergman, Stockholms universitet) berättar om hotet som omger oss och finns i oss, och som riskerar utplåna mänskligheten långt innan epidemier, krig eller klimatförändringar. Vår tidigare miljökommisionär Margot Wallström medverkar också i filmen. 

Både Stefan Jarl och Eva Röse får sitt blod analyserat för att undersöka vilka kemikalier det innehåller, och i vilka koncentrationer. Eva Röse var under inspelningen gravid, vilket gör det hela ännu mer obehagligt då man inser att även fostret utsätts för den kemikaliecocktail som finns i hennes blod.

Jag kommer naturligtvis att se "Underkastelsen" även om det helt säkert är en obehaglig bioupplevelse. För den som vill hinna se den här filmen medan den går på Folkets bio gäller det att vara på alerten eftersom den sista föreställningen går på onsdag 28/5 (premiär fredag 23/4 som sagt).

Stefan Jarl säger själv om filmen att den handlar om vilket slags samhälle vi vill ha, och att det är den viktigaste film han har gjort. Förmodligen är det samtidigt den viktigaste film vi andra kan se. Och om inte för vår egen skull så för kommande generationer.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.