Kärnkraften och klimatet

Det framhålls ofta att kärnkraften är klimatneutral. Det stämmer kanske om man bara tar hänsyn till kärnkraftverkets drift, men inte om man även ser till brytning och anrikning av uranet som används som bränsle, processer som är väldigt energikrävande. Och man måste naturligtvis ta hänsyn till hela kedjan om man vill göra en bedömning av vilka miljöeffekter en energikälla ger upphov till.

Forskare vid välrenommerade Stanford University i USA har jämfört 9 olika el-alstrande energikällor och deras slutsats var att kolkraft och kärnkraft är de sämsta alternativen ur klimatsynpunkt. Beräkningarna i Stanfordstudien visade på 66 g CO2/kWh för kärnkraft vilket är ca 5 ggr mer än för exempelvis vindkraft. Tyska Öko-institutet har kommit fram till liknande siffror (64 g CO2/kWh).

Räknat på kärnkraften i Sverige idag (cirka 65 TWh) motsvarar det utsläpp på totalt 4 miljoner ton CO2 per år, vilket är ca 7% av hela Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Det verkar alltså vara en myt att kärnkraften är klimatneutral.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.