Demokrati vid middagsbordet

Under en tid har våra barn klagat över att de inte får bestämma tillräckligt mycket hemma. Inom vissa områden är det ju inte alltid så klokt att låta barnen bestämma själva, men inom andra kan det vara vettigt.

En sak som de ofta har synpunkter på är middagsmaten. Sonen föreslår ibland att vi ska äta godis till middag, och det är ju ett visst nytänk i det men inte enligt kostcirkeln precis. Och även när förslagen är riktigt bra kan ju en titt i kylskåpet göra att de faller.

Det gäller med andra ord att vara förberedd på barnens vilja till medbestämmande och därför har vi nu startat upp nygamla Projekt Veckomatlista, nu med två dagar vardera då barnen får bestämma och tre dagar som jag och maken får dela på.

Och hur har det då fungerat under de tre veckor vi har levt med denna nyordning? Jo, båda barnen ta detta på stort allvar och sköter sina nya uppdrag klanderfritt. Jag har fått frågan om det blir våfflor och pizza varje dag, men icke! Bland rätterna kan nämnas raggmunkar, torsk med äggsås och "den där orange soppan som vi åt på dagis en gång"…

Familjedemokratin funkar bra men ställer vissa dagar oväntade krav på den som har kökstjänst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.