Centerpartiet och energiöverenskommelsen

Insändare av Åke Sandström (C) som skickats in till VK och Norran angående energiöverenskommelsen:

Åke Sandström svarar Greenpeace:

Jag står bakom energiöverenskommelsen!
Företrädare för Greenpeace har i en stor rikskampanj riktad mot enskilda centerledamöter försökt splittra den energiuppgörelse som träffades inom Alliansen i februari 2009.
I lördags var det min tur i VK!
Det är minst sagt märkligt att när nu riksdagen står inför ett nytt beslut om energipolitiken riktas nästan allt fokus på kärnkraften. Förslaget innebär en tydligt ny inriktning på långsiktigt hållbar försörjning. Effektivare energianvändning och förnybar miljöanpassad energi skall spela en allt större roll och kärnkraften en allt mindre roll.
Inte minst i vår region har utvecklingen redan tagit fart med biobränslebaserad kraftvärme som ger både el och värme. Vindkraften har fördubblat sin andel det senaste året
När nu den svenska regeringen lagt förslag om att ta bort statligt stöd till kärnkraften är det ett välkommet besked. Erfarenheter från runt om i världen visar att det blir inga nya kärnkraftsreaktorer om inte statliga subventioner är med i finansieringen.
Enligt en analysrapport från Citygroup Global Markets den 9 november 2009 om kärnkraft världen över, är det ”extremt osannolikt att privata företag skulle vilja ta risken att bygga nya reaktorer om de inte får stöd av staten”.
Den engelske energiprofessorn Stephan Thomas har kommit till samma slutsats.

Centerkollegan Sven Bergström har motionerat i riksdagen att just detta skall slås fast i svensk lagstiftning. Och riksdagens näringsutskott som bereder energifrågorna har vid ett möte den gångna veckan ställt sig bakom detta förslag och uppdragit till regeringen att återkomma till riksdagen med ett förslag om en sådan lag. Riksdagsmajoriteten kommer också att besluta att det blir inget upphävande av lagen om kärnkraftens avveckling under detta år.

Så alla debattörer i Greenpeace ! Ni får ett klart besked från mig: Jag kommer självklart att rösta ja till den kommande energipropositionen som innebär den största satsning på förnyelsebar energi som någonsin genomförts i vårt land eller i vår del av världen!

Åke Sandström
Riksdagsman (C)

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Rune

    visioner och proffessorutlåtanden är i och för sig bra för att skapa debatt och nytänkande men realiteten är en helt annan! sen vet vi vad din partisyster i regeringsställning ”babblar” om!! ( se uppdrag granskning del 15 på svtplay) man kan väl milt säga att förtroendet för det partiet försvann för länge sedan! förnybar energi i all ära men byggs den där det behövs? finns överföringskapacitet? är dagens kärnkraft miljöfarlig? hur ser elmarknaden ut och vem reglerar den? ställ er den frågan istället eller åtminstone ta reda på det! jag har det!!! min analys är att centern talar i blindo….

  2. Stina Jansson

    Svar till Rune (2010-06-01 10:41)
    Åke får tala för sig och sin text, men bara en kommentar när de gäller frågeställningarna du radar upp – jag tycker ju att det är precis dessa områden man täcker upp i energiöverenskommelsen. Jag vet inte vad du baserar din analys på men min analys är att vi äntligen har en regering som tar energipolitiken på allvar och inte räds för att ta tag i även de svåra frågorna och som tar debatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.