Sandlin och energin

I fredagens VF fanns följande debattinlägg att läsa om energipolitiken, Centerpartiet och VFs politiska rapportering. Om ni missade detta i fredags får ni här en ny chans, ta er tid och läs hela för det är tankeväckande.

 

Sandlin och energin

VF har med Lena Sandlin fått en ny politisk ledning. Av ledaren 8 juli att döma verkar dock Sandlin inte kunnat frigöra sig från den fixering – närmast besatthet – kring Centerpartiet i allmänhet och Maud Olofsson i synnerhet som Lars Bodén ägnat ett otal ledare de senaste 4 åren.

Sandlin skriver 8/7 om energipolitiken. Centerpartiets kamp för en grön miljöpolitik var själva grunden för det kärnkraftsmotstånd som inleddes på 70-talet. Vi försökte få Palme och (s) att hejda sig och inte bygga fler reaktorer. Vi föreslog stora insatser för energisparande och för gröna lösningar. Vi eftersträvade kärnkaftsavveckling. Men kunde i minoritet ej åstadkomma detta. Åren gick. Inte mycket hände. Visserligen lyckades vi tillsammans med s stänga Barsebäck – inte minst efter starka danska påtryckningar. Men trots energiöverenskommelser mellan s och c misslyckades både alla s-regeringar eller Bildtregeringen genomföra en nödvändig energiomställning. Konflikter om kärnkraften – inte minst inom socialdemokratin – där tunga fackföreträdare och kommunala ledare gjorde gemensam sak med ledningarna för basindustrier på bruksorter och m och fp, lamslog i praktiken förnyelsen.

För Centerpartiets del ökade frustrationen och vi insåg att förnyelsen aldrig skulle få chansen om vi inte kunde bryta det dödläge som dominerat under mer än 30 år. När klimatkrisen ställde gamla sanningar på ända, blev det än mer angeläget med sparande och förnybart. De departement (c) ansvarar för utarbetade Regeringsalliansens förslag och Riksdagen antog ifjol Europas mest ambitiösa klimatpolitik med 40 procents minskning av utsläppen till 2020.

Efter omfattande interna diskussioner (och stämmobeslut med kompakt majoritet!) har vi från Centerpartiets sida förklarat oss beredda att ge de kraftbolag som äger dagens kärnreaktorer möjlighet att ersätta gamla reaktorer med nya. Men utan statliga subventioner (som socialdemokraterna gav de gamla reaktorerna när det byggdes). Och med det mycket viktiga beskedet att bolagen ansvarar för att täcka kärnkraftens försäkringskostnader och reaktorägarna har fullt ansvar i händelse av olycka. Kraftbolagens intresse att bygga nya reaktorer kommer allt närmare noll i takt med dessa krav och i takt med att alternativen äntligen lossnat!

Sedan 2006 har vindkraften har tredubblats och bioenergin har gått om oljan som största energikälla i Sverige. Vi har skapat en fossilfri svensk elproduktion med tre ben; vatten, förnybart och kärnkraft, och klarar också el-export till länder som Polen och Tyskland som är beroende av kol. Utsläppen från trafiken och utsläppen från nya bilar minskar mer än någon gång sedan mätningarna startade 1978. 2005 fanns 23 000 miljöbilar. Nu, efter miljöbilspremie och goda villkor i förmånsbeskattningen rullar närmare 330000 miljöbilar på våra vägar.

Sandlin vet att en massiv majoritet av såväl svenska folket som (s)-sympatisörerna föredrar Alliansens energi- och klimatpolitik. I alla partier finns det dom som tyckte det var bättre förr och som inte under några villkor kan tänka sig att öppna ögonen för att t.ex. klimatkrisen ställer politikerna inför nya utmaningar, typ Solveig Ternström. I varje parti finns det också en och annan föredetting som lägger sin möda på att sätta käppar hjulen. Men de allra flesta – både medlemmar och allmänhet – inser att var tid har sina problem och sina lösningar.

Lars Weinehall

Centerpartiets Verkställande Utskott

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.