VK lyfter byskolornas betydelse som valfråga

En lunchkoll på nyhetssajterna gav detta (VK):

Byaskolorna het fråga i Vännäs

Den framtida skolorganisationen och byaskolorna vara eller icke vara har varit en het potatis i Vännäs under senare delen av innevarande mandatperiod – och kan sannolikt dyka upp igen inför valet.

Detta trots att fullmäktige i februari beslutade att byaskolorna i Pengsjö, Brån och Tväråbäck får leva kvar, understruket med att varierande satsningar på skolorna ska ske.
Men hur länge får skolorna leva, är en fråga som många fortfarande ställer sig trots att Bråns skola enligt beslutet är prioriterad vad gäller nyinvesteringar. Precis som när det gäller fullmäktigebeslutet vid samma tillfälle, om att flytta Vännäsby högstadium till Hammarskolan i Vännäs, råder delade meningar bland vännäsborna.

Noterbart är att ett upprop under namnet Bevara byaskolorna samlade 2 000 namnunderskrifter, som för knappt ett år sedan överlämnades till Barn- och utbildningsnämnden. 2 000 namn motsvarar röstantalet för 14 mandat i kommunfullmäktige, där endast två mandat för närvarande skiljer mellan de två partiblocken, majoritetens S+V och opositionens M+FP+KD+C.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Vännäsbo

  Visst är frågan om byskolorna intressant och jag tror att de flesta vill behålla byskolorna om man får frågan. Man man kan inte komma i från att ställas sig frågan: Behålla till vilket pris. Det måste finnas någon brytpunkt/smärtgräns hur liten en skola kan vara. Jag tycker det är viktigt att man tittar på helheten i en kommun och att man måste kunna vara solidarisk.
  De 2000 namnunderskrifterna är insamlade utan att de som skrivit på vet vad det kostar eller vad det finns för alternativ. Namnlistan är således inget bevis på det reella stödet att behålla byskolorna.

 2. Stina Jansson

  Svar till Vännäsbo (2010-08-19 15:44)
  Hej Vännäsbo, bra att du lyfter detta.

  Till vilket pris, ja det är viktigt att ställa sig den frågan. Det är lätt att tro att byskolorna kostar mer än de stora enheterna, men riktigt så enkelt är det inte.

  Jag håller med om att helheten är viktig, och någon gång under denna process borde man ha ställt sig frågan vilket ekonomiskt VÄRDE det ligger i att kommunen har byskolorna? Vilka intäkter till kommunkassan kan det ge att satsa på byskolorna genom att folk lockas till att flytta till kommunen? Märkligt nog har man valt att inte ta det i beaktande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.