Goda nyheter!

Det ser bra ut i SvD/Sifos senaste mätning, där regeringspartierna får egen majoritet i med 51,5%. Försprånget gentemot oppositionen är 7,6 procentenheter, vilket känns skönt men inte på något sätt betryggande.

Det här är visserligen bara en opinionsmätning och valresultatet den 19 september kan visa en bild som skiljer sig en del från opinionsmätningarna.

Men mätningen pekar på en hel del intressanta saker:

  • Allianspartierna har stärkt sin position bland kvinnor, vilket tolkas som den främsta förklaringen till alliansens ökade försprång
  • En signifikant nedgång för Mp jämfört med tidigare i augusti. Mp:s starka ställning i Stockholm verkar försvagas samtidigt som andelen osäkra storstadsväljare har ökat vilket främst visar sig i sjunkande stöd för Socialdemokraterna
  • Den senaste veckans intensiva debatt om pensionärernas skatt har inte påverkat pensionärernas sympatier överhuvudtaget. Det är en klar majoritet för alliansen bland pensionärerna (57,3% jämfört med 38,3% för de rödgröna)
  • Sverigedemokraterna hamnar utanför riksdagen (med 3,7%)

Det finns alltså mycket i detta som kan betraktas som riktigt goda nyheter!

 

Etiketter: , , , , , ,

9 kommentarer

  1. Jonas Björkholm

    Centerpartiet 5,8% och du är nöjd. Har inte ni Centerpartister (och KD:are och folkpartister också för den delen) förstått att Moderaterna äter upp er och er politik. De blir helt enkelt inget kvar av de centerpartisktiska ideérna och värderingarna. Antingen så blir ni överkörda eller så ändrar ni er politik så att det skall passa diktator Reinfeld. Moderaterna bjuder till i några små frågor eftersom de fortfarande behöver ert stöd för att kunna regera. Det ni gör är bara att stärka moderaterna och riskerar att de kan komma att få egen majoritet. Då sitter vi där med ett högerparti vid makten.

  2. Stina Jansson

    Svar till Jonas Björkholm (2010-08-22 16:22)
    Lägg inte ord i min mun Jonas, och så tar du och läser inlägget en gång till.

    Jag har inte sagt att jag är nöjd utan endast att Sifo-mätningen presenterar en hel del goda nyheter. När det gäller allianssamarbetet så är det självklart en del givande och en del tagande, det har ju även V och Mp fått känna på i de rödgrönas förhandlande. Alliansen känns dock stabilare än någonsin så din tolkning delar jag definitivt inte.

  3. Maria Olofsson

    Vad är skillnaden för V och MP i avseende att bli uppätna och överkörda av ett betydligt större parti? Vem ska egentligen förstå vad?

  4. Jonas Björkholm

    Maria: Det var Stina som skrev blogginlägget och det handlade om centerns roll i en allians. Vad gäller V och Mp i det röd/gröna samarbetet så kan läget vara liknande men något annat har inget påstått. Jag tror att det är viktigt att vi inte hamnar i en situaton då vi i princip bara har två partier att välja på och att vi därför måste fokusera på egen politik och inte den politik som ” de stora” står för. Lägg ner sandlåderetoriken och inse att detta är ett problem för Centerpartiet.

  5. Sofia

    Jag är fullkomligt övertygad om att regeringens politik hade sett annorlunda ut om inte Centerpartiet hade suttit med.

  6. Stina Jansson

    Svar till Jonas Björkholm (2010-08-25 06:27)
    Del 1.

    Det blir bakläxa igen Jonas. Mitt blogginlägg handlar inte om Centerpartiets roll i en allians utan om Sifo-mätningen och det jag tyckte var särskilt intressant kring den.

    Jag håller med dig om att en situation där endast två partier finns att välja på vore mycket olycklig, men jag tror inte att det läge vi nu ser i opinionen att vi har två stora partier och ett antal mindre huvudsakligen beror på att de små har marginaliserats utan att det handlar om en historisk tillbakagång för Socialdemokraternas kombinerat med det starka förtroende som finns för Reinfelt och Borg.

  7. Stina Jansson

    Svar till Jonas Björkholm (2010-08-25 06:27)
    Del 2.

    Jag tror definitivt inte att det beror på att de mindre partierna har varit dåliga på att föra ut sina egna frågor, i alla fall inte inom Alliansen. Men det ska bli mycket intressant att se hur de två alliansbildningarna/regeringsalternativen faller ut den 19 september.

    Vad gäller sandlåderetoriken så tycker jag att du ska börja med att sopa undan sanden på din egen dörrmatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.