Centerpartiet tar de ungas parti!

Centerpartiet i Vännäs satsar på dig som är ung, och vi har många vassa förslag för den kommande mandatperioden när det gäller ungdomsfrågorna!

Vi vill:

 • Tillvarata unga entreprenörer – din skaparkraft och nytänkande behövs!
 • Skapa nya jobb med ny grön energi. Miljöfrågorna är något som särskilt den yngre generationen förstår och värnar om och det är dagens unga som ska ta över förvalta det arv som äldre generationer lämnar över.
 • Att du som tar studenten gör det med körkort på fickan – det ökar din anställningsbarhet och dina möjligheter i livet!
 • Jobba för fler bussturer, subventionerade ungdomsbusskort, värna om busslinjer till och från byarna för att även underlätta för ungdomar som bor utanför tätorten att färdas.
 • Satsa på föreningslivet
 • Utveckla Middagsbacken & fritidsområdet vid badet

Vännäscentern har kandidater i alla åldrar på vår fullmäktigelista och vi vill verka för att ungdomar trivs och utvecklas i Vännäs!

Etiketter: , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Johan

  Till Helén
  Visst låter det bra att ha världens högsta ingångslöner.
  Men om du funderar och använder din analytiska förmåga så ser du att det inte är så smart. Sug på den kararamellen ett tag och fundera får vi se vad du kommer fram till!

  Dessutom leder nog ingångslönerna till att unga får ett jobb om vi ska tro internationell forskning. Att ha en lön är bättre än att inte ha en lön! Du tar som vanligt de som redan har fått börja vuxenlivets parti!
  Dessutom jobbar 90% av Sveriges unga hellre till 2/3 av en ordinare lön under en begränsad period om ingen lön är allternativet!

 2. Stina Jansson

  Svar till Helén Pettersson (2010-08-26 21:32)
  Nej då, jag ”glömde” inte nämna lönerna. Det är rikspolitik och mitt blogginlägg handlar om de förslag som Centerpartiet i Vännäs har när det gäller ungdomsfrågorna här i kommunen.

 3. Stina Jansson

  Svar till Johan (2010-08-26 23:10)
  Det är svårt att som ung komma in på arbetsmarknaden, helst skulle man ha ett antal års arbetslivserfarenhet i bagaget, men hur ska man få det om man inte får chansen att skaffa sig den?

  Jag tror dessutom att de allra flesta hellre vill ha ett riktigt jobb än ”arbetsmarknadsåtgärder”.

 4. Conny Forsström

  Hur kan du hävda att centern tar de ungas parti med de förslag som lagts på riksplanet om lägre löner? Jag trodde att unga redan i dagsläget tjänade mindre, något som finns i kollektivavtalen. Ska nu centern sänka dessa löner ännu mer? Det verkar så.

 5. Stina Jansson

  Svar till Conny Forsström (2010-08-27 20:57)
  Hej Conny! Det är inte bara Centerpartiet som inser att höga ingångslöner och en sammanpressad lönestruktur försvårar inträdet på arbetsmarknaden, eftersom arbetsgivarna ser större risker med att anställa personer som saknar tidigare erfarenhet. Detta stöds av forskning och organisationer som exv OECD.

  Nyexjobb med lägre ingångslön under det första året ger nyexade akademiker möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden och en chans att komma in i lönekarriären. Det behövs.

 6. Conny Forsström

  Men Stina, ungas ingångslöner ÄR redan låga. Se t.ex. på Handelsanställdas ingångslöner. Hur kan det vara obekant för centern att unga redan tjänar dåligt? Något som, jag upprepar, alltså redan finns i kollektivavtalen.

 7. Stina Jansson

  Svar till Conny Forsström (2010-08-27 22:15)
  Del 1

  Jag håller inte med i den typen av baklängesresonemang. Det viktigaste för en nyutexaminerad är att få in en fot på arbetsmarknaden för att få en chans att skaffa sig arbetslivserfarenhet.

  Enligt Svenskt Näringsliv är medianlönen för ungas ingångslöner bara ca 4 000 kronor lägre per månad jämfört med medianlönen för samtliga löntagare 18-64 år (18220 kronor/mån jmf med 22210 kronor/mån). Det gör att unga blir relativt sett dyra för arbetsgivaren eftersom de har lite eller ingen arbetslivserfarenhet.

 8. Andreas Jansson

  18220 kr/mån är väl inte mycket pengar att leva på ? Ni tänker SÄNKA det ännu mer. Ja herre borgare, höja pensionsålderna och sänka lönerna för unga, det är er bejublade jobblinje. Grattis!

 9. Stina Jansson

  Svar till Conny Forsström (2010-08-27 22:15)
  Del 2

  Och detta är än så länge endast ett förslag, om du är missnöjd med hur det ser ut idag får du nog angripa facken som förhandlat fram ingångslönerna.

 10. Stina Jansson

  Svar till Andreas Jansson (2010-08-28 22:00)
  I Sverige är lönenivåerna redan relativt höga, och företagen betalar nästan lika mycket för en oerfaren nyanställd som för en äldre, mer erfaren anställd. Är det bra? Det tror inte jag. Det gör nämligen att ingen vågar anställa oerfarna ungdomar.

  Arbetslösheten är hög bland unga och vi måste få ned den. Centerpartiet har varit pådrivande i Alliansregeringen för att få igenom åtgärder för att underlätta för ungdomar att komma in i arbetslivet. Med lägre ingångslöner skulle fler ungdomar komma in på arbetsmarknaden och när de väl är där har de chansen att visa vad de går för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.