Dioxiner och politik i D.C.

Från San Antonio, Texas, har vi nu via Durham, North Carolina, nått Washington D.C. för konferens nr 2. Den förra (Dioxin 1020) var stor med ca 800 delegater och 5 parallella sessioner under 5 dagar och flera hundra postrar, medan den här (TOPs 2010) är betydligt mindre med ca 25 deltagare som presenterar och diskuterar forskning under 2,5 dagar. Mest amerikaner men även 3 svenskar, 2 holländare, 2 polacker, 1 britt och 1 kines. När TOPs-konferensen håll i Europa ser det av naturliga skäl annorlunda ut i denna fördelning!

En stor skillnad mellan de två konferenserna jag har varit på under denna resa är formaliteten. På Dioxin är det väldigt strikt med tiderna eftersom man har 5 sessioner som går parallellt. Alla har max 20 minuter till sitt föredrag, medan man på TOPs kan hålla på nästan så länge man vill bara man berättar något som väcker intresse hos åhörarna! Nja, inte riktigt hur länge som helst såklart, men som exempel så pågick dagens första föredrag mellan 8.15 till nästan kl 11! Och ingen hade opponerat sig om vi bara hade fått kaffe under tiden… 😉

När föredragshållaren höll sin presentation slog det mig hur nära sammanlänkade dioxiner och politik är med varandra. Föredragshållaren har tidigare varit en högt uppsatt forskare på den amerikanska naturvårdsmyndigheten US-EPA och berättade nu, när han lämnat myndigheten, om beslut som fattats av tidigare administrationer, särskilt Bush-administrationen som i förtid skrotade det nationella forskningsprogrammet kring dioxiner i mat. Forskningen förser samhället och beslutsfattarna med underlag för bedömningar och beslut, men beslutsfattarna lägger i sin tur in en stor dos med politiska överväganden. Jag kommer nog att berätta mer om detta senare, ska ruva på det lite först, hur jag ska lägga upp det.

Vi har naturligtvis också hållit koll på valet här i D.C., och faktum är att amerikanerna också har koll på att det har varit val i Sverige! De vet att ”the right wing” vann och gillar det, de vet vem Reinfeldt är (sedan hans besök hos Obama) och att Sverige har klarat sig föredömligt väl genom den ekonomiska krisen, så vi har fått uppmuntrande ryggdunkningar. När vi förklarar situationen med SD blir det inte lika muntert förstås… Det finns en hel del efterarbete att ta itu med efter detta val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.