Ett rött elände

Miljökatastroferna avlöser varandra, nyligen var det Ungern som drabbades. Den damm som brast och släppte ut en giftig och frätande röd sörja över enormt stora arealer av både bebyggd och obebyggd mark verkar ha uppvisat sprickor redan tidigt i somras. Olyckan verkar således vara förknippad med bristande säkerhet och inspektioner. Antar att det sitter ansvariga här och där som får sina fiskar varma…

Men vi har en del att jobba med här hemmavid också. I Ny Teknik kan man läsa att försurningen av svenska sjöar kan vara en värre miljökatastrof än slamutsläppet i Ungern, i alla fall enligt vattenprofessorn Lars Håkanson. Det som dödar fisken i Ungern är inte tungmetallerna i slammet, det är pH-chocken eftersom slammet är extremt basiskt. Men eftersom det utsläppet var en engångshändelse och dessutom lokalt begränsat skulle det vara ett mindre hot mot miljön än de långvariga och omfattande försurande utsläpp vi har att arbeta med i Sverige.

Nåja, vi kan väl konstatera att miljöproblem finns det gott om, både på hemmaplan och mera avlägset. Alla måste de hanteras på ett eller annat sätt. Förhoppningsvis på ett klokt sätt. 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.