Maktspel i Vilhelmina

Vad är det som händer i Vilhelmina? Det kan man verkligen fråga sig efter gårdagens kommunfullmäktige där posterna till styrelser och nämnder skulle tillsättas. Istället för att respektera de nomineringar som partierna gjort och de överenskommelser som oppositionsgruppen träffat "kuppades" kristdemokraten Håkan Gustavsson (KD) in som ersättare i kommunstyrelsen istället för Göran Jonzon (KD). Och folkpartisten Lars Eliasson föreslog plötsligt sig själv som oppositionsråd istället för den av oppositionsgruppen föreslagna Maria Kristoffersson (C).

I Vilhelmina har Socialdemokraterna egen majoritet och kan därmed nominera och tillsätta posterna på det sätt de själva föredrar. Ett märkligt system kan tyckas, men det verkar i de flesta kommuner fungera ganska bra tack vare att det finns ett gott politiskt klimat och ett samförstånd kring att oppositionen själva ska få bestämma vilka de vill ska få ta viceposterna. Det kan kallas god sed, kutym, Vilhelminamodellen, långvariga överenskommelser eller vad som helst, men nu verkar det i alla fall inte gälla längre.

Trist är det i vilket fall, och en sak är klar och det är att förtroendet för politiken är det som skadas allra mest av den här typen av maktspel.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.