Resurs i stort överflöd!

VK lyfter idag analysen som har gjorts av vår sopsortering, en så kallad plockanalys för Västerbotten. Inte något glamouröst arbete precis, men viktigt.

Jag har skrivit min doktorsavhandling på bildning av miljöföroreringar vid sopförbränning, så det här med sophantering skulle jag kunna skriva spaltmeter om! Men jag ska försöka att inte trötta ut er alltför mycket utan bara ta upp en viktig sak när det gäller sorteringsstudien som man lätt glömmer bort:

AVFALL ÄR INTE SKRÄP, DET ÄR EN RESURS!

Japp, så är det. En duktig forskare på Chalmers brukar säga att "Avfall är det som är kvar när fantasin är slut", och det tycker jag är klockrent! Vi ska inte se den enorma mängd avfall som var och en av oss genererar som värdelös, utan som en resurs som vi kan återanvända, återvinna, kompostera, och till slut återvinna energin genom förbränning.

Det finns mycket att säga inom detta ämne och jag kommer alldeles säkert att ta upp det i fler inlägg…

 

 

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Svar till Sopan (2010-11-03 19:02)
    Ja, det skulle man ju kunna tycka. 😉
    Men i snitt genererar varje svensk omkring 480kg hushållsavfall varje år, så en fortsatt ökning av den siffran skulle bli problematisk att hantera.

    Den allra viktigaste åtgärden (som går före återanvända, återvinna etc) är naturligtvis att begränsa mängderna av avfall genom att minska på förpackningsmaterialet till olika produkter exv. Så det gäller att välja klokt i affären ur förpacknings- och avfallssynpunkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.