Män med makthunger och rävar bakom öronen

Ni har säkert träffat på en eller annan av dessa – herrar som vill ha makt och inflytande och som med list och intrigerande försöker öka chanserna att lyckas med det. Makt luktar gott och när frestelsen blir nog stark blir maktspelen fler och fulare. Naturligtvis finns det även makthungrande kvinnor, men jag vågar påstå att de makthungriga männen är fler. Vi lever som bekant sedan århundraden i ett patriarkat.

Genom mitt jobb träffar jag på en del karlar av den här typen, och på senare tid i allt högre grad även på andra arenor. Den politiska arenan är en sådan. Så här i eftervalstider gäller det att positionera sig och tillskansa sig så mycket makt som det bara går, och det är riktigt osmakligt att se. Egenintresset gör att förnuftet och integriteten flyger all världens väg. Alla får ta ansvar för sig själva och sitt eget beteende men visst blir det problem när makten blir ett självändamål.

Att på ett visst avstånd betrakta de senaste veckornas rävspel har dock bekräftat mitt val av parti. Tack och lov lurar rävarna inte bakom mina partikamraters öron utan annorstädes.

 

 

4 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Svar till Monica Wahlström (2010-11-23 18:42)
    Kanske förtydligar jag mitt resonemang i en senare blogg. Tills vidare får detta räcka. Inlägget säger precis det jag vill säga, d.v.s. att det blir problem när makten blir ett självändamål.

  2. maria kristoffersson

    Så sant så sant. Det som jag tycker är svårast med lokalpolitiken är just detta, makthungern och maktintrigerna. När besluten tas av ledamöter som bara tänker på hur det ska gagna dem själva eller deras närmaste krets. Hur ska man kunna agera för ett lokalsamhälles bästa då man hela tiden sätter sina egna behov i främsta rummet? I VIlhelmina har vi flera gamla rävar som har makten och de egna intresserna i fokus och det är förödande för det lokala politiska klimatet och viljan till utveckling och förändring .

  3. Stina Jansson

    Svar till maria kristoffersson (2010-12-27 07:54)
    Hej Maria, och tack för din kommentar. Jag tror att vi som är politiskt aktiva i små kommuner måste vara särskilt vaksamma på detta eftersom makthungern lättare kan få spelrum på en liten politisk arena.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.