Politiskt engagemang gör skillnad

I mitt senaste blogginlägg diskuterade jag de olika former och omfattningar som ett politiskt engagemang kan ha. Det är nog ingen överdrift att säga att begreppen ’politiskt aktiv’ och ’politiskt engagerad’ är mycket vida och odefinierade begrepp.

Att påverka den politik som förs i de politiska rummen, i de folkvalda församlingarna, innebär inte nödvändigtvis att man måste inneha ett politiskt uppdrag. Genom att vara politiskt aktiv i ett parti kan man genom det arbete som förs inom partiet påverka den politik som partiets företrädare driver i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och facknämnderna. På samma sätt gäller det omvända, nämligen att bara för att man sitter i kommunfullmäktige behöver man inte dessutom ta plats i en nämnd utan där kan andra partiföreträdare sitta, vilket skapar en bredd.

Det politiska arbetet inom partierna sker visserligen helt ideellt men man kan å andra sidan välja att lägga ner precis så mycket tid som man har möjlighet till, och utan några officiella uppdrag kan vara med och arbeta inom kommunpolitiken. Det innebär också att en person som idag, 4 månader efter valet, väljer att engagera sig politiskt kan komma in i ett parti och vara med och påverka kommunpolitiken genom den politik som förs.

Centerpartiet hade inför valet 2010 en riktigt stark lista med både erfarna och rutinerade kandidater och nya friska krafter. Dessa kommer vi att ta vara på under den här mandatperioden genom att involvera alla som vill i det politiska arbetet, på det sätt som de tycker passar dem bäst. I detta ligger även en jämställdhetstanke eftersom många småbarnsföräldrar vill engagera sig politiskt utan att för den skulle behöva känna att man försaka familjen. I den politikskola som Vännäscentern anordnade förra hösten och vintern var exempelvis övervägande delen av deltagarna småbarnsmammor, och träffarna lades därför på en tid som i första hand passade deltagarna, men kanske inte i lika hög grad utbildningsledarna och de som bjöds in för de olika politikområden som behandlades…

Organiserandet av det politiska arbetet för denna mandatperiod har inletts, och jag ser verkligen fram emot att få vara en del av detta! Och om du är intresserad av att engagera dig politiskt så hör av dig till mig eller någon annan av dina lokala företrädare!

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Svar till Ulla (2011-01-16 21:32)
    Hej Ulla!

    Nej, naturligtvis är det inte bara kvinnor som är småbarnsföräldrar.

    Jag vet inte riktigt vad du avser med din kommentar, men kan tänka mig att det rör det jag skrivit om jämställdhetstanken. Det resonemanget gäller ju oavsett om det är mamman eller pappan i en familj som vill engagera sig politiskt eller inom något annat område.

  2. Stina Jansson

    Svar till Silla (2011-01-16 22:56)
    Hej Silla, det var en trevlig och mycket givande politikskola. Efter vad jag har hört kommer den att ges fler gånger, så ta chansen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.