Husmoderns död

DNs Sara Danius konstaterar på kultursidorna att husmoderns epok är över. Om man jämför Bonniers kokbok från 1960 med den från 2010 kan man nämligen på ett slående sätt se hur vi, och husmoderns roll, förändrats.

Det är faktiskt mer intressant läsning än jag hade väntat mig när jag klickade på länken till artikeln.

1960 års husmoder var kvinna, inte man. Mor, inte far. Ibland var hon yrkesarbetande, ofta inte. Köket var hennes kontinent och där härskade hon oinskränkt. Övriga familjemedlemmar var tillfälliga gäster i främmande land. Men enligt Sara Danius är det inte den ömma, bullbakande och saftkokande kvinnovarelsen som försvunnit, utan husmodern som slaktare, lieman, tortyrmästare, hon som höll i förskäraren. Under tiden har vi blivit en nation av saktmodiga hycklare i ett avmaskuliniserat kök där det minsann inte flås varken ålar eller harar, eller klyvs några levande humrar. Och kokböckerna ser följdaktligen helt annorlunda ut idag än för 50 år sedan.

Och i förlängningen väcker den här kokboksjämförelsen en hel del funderingar kring samtiden med avseende på både genus och matlagning. Och en del annat på köpet.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    bra artikel, den påminner mig om min då lilla dottern(numera snart 23) som hos vikdagmamman hade sagt ”Jag äter inte sånt där men jag äter fisk” då hon hos dagmamman serverades fiskpinnar. Ngt som aldrig synts till på en tallrik i hennes eget hem=)) Hon visste helt inte vad fiskpinnar var haha, å ”pinnar” ÄTER man ju vanligtvis inte enl hennes logik…

  2. Stina Jansson

    Svar till Maria Skiddi (2011-01-30 16:00)
    Hmmm, många fiskpinnar har jag ätit i mina dagar men det var först när mina föräldrar började köpa hel fisk som jag verkligen började tycka om fisk! Äntligen syntes det att det var en fisk, och smakade fisk dessutom.

    Även om husmodern håller på att gå ur tiden är det viktigt att inte husmoderns mathållning gör det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.