Tyska dioxiner på vift?

Jag har länge tänkt skriva om dioxinskandalen i Tyskland. Dels för att den är skrämmande och i omgångar har växt i proportion, men även för den koppling det har till mitt arbete. Jag har sedan 2001 forskat på dioxiner, dock inte dioxiner i livsmedel utan källor till dioxiner och de kemiska rektioner som leder till att dioxiner bildas.

Dessa ämnen är egentligen ganska många till antalet, 75 st närmare bestämt, eller 210 st om man räknar med de närbesläktade furanerna (som man oftast också menar om man i vardagligt tal hänvisar till ’dioxiner’). Av dessa 210 är 17 bevisat giftiga. Den allra giftigaste heter 2,3,7,8-tetraklorodibensodioxin (vanligen kallad TCDD) och är ett ev de giftigaste kemiska ämnen som vi känner till. Detta ämne var för övrigt en beståndsdel i avlövningsmedlet Agent Orange som sprayades över Vietnam under kriget och orsakade fruktansvärda skador hos både lokalbefolkning och militär personal.

Dioxiner är alltså inget att leka med, och även om halterna i det tyska köttet inte överstiger de nivåer som anses vara akut giftiga är det väl värt att ta på allvar – dessa ämnen lagras nämligen i kroppen, och kan orsaka symtom senare i livet, eller föras vidare från mor till barn under graviditet och amning. Den akuta giftigheten hos dioxiner fick vi se prov på när f.d. ukrainske presidenten Viktor Yushchenko förgiftades under sin presidentkampanj, men de långsiktiga effekterna är definitivt inte mindre skrämmande.

Eftersom det kommer rapporter om att det smittade köttet har dumpats i Sverige har EU-parlamentarikern Lena Ek (C) utmanat de stora livsmedelskedjorna att redovisa var köttet som de säljer kommer ifrån. Det tycker jag är strongt gjort. Att konsumenter får information är viktigt, och vi måste alla våga ställa livsmedelsdistributörerna mot väggen när det gäller matens ursprung och kvalitet!

Läs mer om Lena Eks arbete inom detta område på hennes blogg:
”Jag utmanar Axfood, ICA och KF”
”ICA svarar och tycker jag ska fråga leverantörer också”
”Svar från ICA om chark och konsumentinfo och min följdfråga”
”KF svarar om ursprungsmärkning”

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.