Kvittrande och svårt biten

En god vän har legat på och försökt övertyga mig om det fina med Twitter. Tjatat, kanske man skulle kunna säga. Eller envist och tålmodigt upprepat sin åsikt: "Det är klart att du ska ut på Twitter!" Min goda vän sa sig till och med vara övertygad om att jag skulle gilla Twitter.

Till slut föll jag till föga och tänkte att om man inte provar kan man inte veta och om jag inte gillar det kan jag i alla fall säga det och så är det bra med den saken.

Ni kan ju naturligtvis räkna ut hur det gick. Jag är nu svårt twitterbiten och både skriver tweetar, eller mikrobloggar, och läser det andra skriver. Och jag inser att Twitter erbjuder mycket av det som jag ibland saknat på bloggen.

Twitter är ett snabbt, effektivt och kortfattat sätt att skicka ut och ta emot information. På 140 tecken får man gneta ihop det man vill säga, men eftersom man i tweeten kan skriva in en länk till en artikel, blogg, hemsida etc där mer info finns går det ändå att hänvisa till mera utförliga texter, t.ex. hit till VK-bloggen. Genom så kallade hash tags (#) kan man kategorisera sina tweetar så att allt med en viss etikett lätt hittas igen. Vill man exv veta vad som skrivs om Centerpartiet kan man lämpligen kolla #centerpartiet, partiledarkandidaterna ligger under #Ckandidaterna, osv.

Vännäs verkar inte precis vara det twittertätaste området i landet, men vi är några redan nu och det kommer fler, det är jag övertygad om. Fördelarna är så många att det inte kan gå på annat sätt. På Twitter behöver man inte på samma sätt som på bloggen surfa runt och leta information, och kolla varje enskild blogg efter vad som skrivits och kommenterats. De twittrare som jag valt att följa och de hash tags som jag är intresserad av listas direkt, man kan svara på tweetar, skicka vidare eller skicka meddelanden till varandra.

Och det är ett suveränt nyhetsmedium. Både nyhetsbyråer och tidnings- och etermedier twittrar ut sina nyheter, och enskilda personer på plats vid olika händelser twittrar. Exempelvis forsade det ut info på Twitter häromkvällen om händelserna i Libyen, både från nyhetsbyråer världen över och från människor på plats.

Jag skickar helt enkelt en tacksam tanke till en vän som uppenbarligen känner mig väldigt väl, och hoppas hitta mer taggat med #Vännäs framöver!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-08-24 13:33)
    Genom att följa nyhetsmedia och debattredaktionerna slipper jag leta runt själv, kan låta slött men jag tycker att det är skönt!

    Och när man har börjat följa någon som twittrar ganska mycket om sånt som känns relevant och som man vill läsa och ibland ’retweetar’ andras tweets så hittar man ju igen dem också. Exv har jag hittat mycket intressant genom att följa Helle Klein, Staffan Dopping och Maria Wetterstrand.

    Det finns så mycket, så mycket…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.