Motion: Inrätta ett miljöpris i Vännäs kommun

Centerpartiet i Vännäs jobbar vidare för ett grönare och grannare Vännäs, och har till fullmäktige lämnat in följande motion:

Inrätta ett miljöpris i Vännäs kommun

Vännäs kommun uppmuntrar engagerade medborgare och föreningar genom exempelvis kulturstipendiet och föreningsstipendiet. Dessa stipendier delas ut för att stimulera och främja kultur- resp föreningsutövare i Vännäs kommun.
På motsvarande sätt vill vi i Centerpartiet uppmuntra kommunmedborgare, företag och föreningar att ta ett ökat ansvar för miljö, klimat och/eller naturvård genom inrättandet av Vännäs kommuns miljöpris. Miljöpriset bör utdelas för särskilt förtjänstfull insats inom miljöområdet, dock inte arbetsmiljöområdet. Insatsen ska leda till en bättre miljö eller förebygga, begränsa eller undanröja en miljö- och eller hälsofarlig verksamhet genom exempelvis information, undervisning, produktutveckling, aktivt miljö- och naturvårdsarbete.

Det förefaller lämpligt att förslag till miljöpristagare kan lämnas av kommuninvånare, företag eller organisation och att priset består av penningsumma samt diplom. Miljöpriset bör tilldelas en enskild person boende i Vännäs kommun, en förening, organisation eller ett företag verksamt i Vännäs kommun och delas ut vid ett av Kommunfullmäktiges sammanträden.

Mot bakgrund av ovanstående yrkar Centerpartiet följande:
– att Vännäs kommun ska inrätta ett miljöpris som årligen delas ut till en person, en förening eller ett företag som är verksam inom kommunen för förtjänstfulla insatser inom miljöområdet

– att stadgar för ett miljöpris tas fram och fastställs av Kommunfullmäktige

Centerpartiets fullmäktigegrupp,

Stina Jansson, fullmäktigeledamot (C)
 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. johan Söderling

    Det ska bli intressant att diskutera ett miljöpris för Vännäs. Bra att även centerpartiet vill vara med och utveckla vår vackra kommun och miljötänkandet. Socialdemokraterna har ju länge verkat för utveckling inom området. Själv föreslog jag en fullmäktigeberedning kring Aalborgsåtagandena. Den är ju igång och där finns ju du med. Det finns mycket mer att göra men en del är på gång: vindkraft på Starrberget, biogasproduktion, avfallsplanen, nollhusproduktion, energieffektiviseringar inom vårt fastighetsbestånd, nya utbildningar på Liljaskolan inom området, pendeltåget, matartrafik till pendeln, cykelvägar, hårdare miljökrav på våra leasingbilar, utbildningsinsatser inom snål bilkörning,snyggt och tryggt Vännäs m.m.

  2. Stina Jansson

    Svar till johan Söderling (2011-10-17 16:44)
    Vad roligt att höra att du ser positivt på detta Johan! Jag håller med om att det finns mycket att göra och mycket på gång, och det ska bli otroligt roligt och stimulerande att jobba med detta både inom Hållbarhetsberedningen och andra forum. Mina hjärtefrågor som jag brinner extra mycket för!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.