Utredning via mejl

En fråga damp ner i min mejlbox för några veckor sedan:

Hej! Såg på Din blogg att Du är intresserad av miljöfrågor. Jag har funderat sedan länge på vilka miljöeffekter etiketterna har som klistras på varje äpple. Dels klistret och dess framställning, dels själva etiketterna och proceduren att maskinellt klistra på dem. Jag hittar ingen sådan information på nätet, men kanske Du vet något? Varje gång jag köper äpplen dyker frågan upp – ska detta vara nödvändigt??

En mycket bra fråga tycker jag. Jag har också många gånger irriterat mig på det där, varenda gång man måste knåpa bort den där klisterlappen från äpplet. Det känns verkligen som en onödig hantering. Jag kunde inte dra mig till minnes att jag sett någon uppskattning av vilka miljöeffekter klisteretiketter på frukt har, men lovade att göra mitt bästa för att hitta info om detta och meddela brevskrivaren om det.

Men var? Jag passade bland annat på att fråga runt på ett möte jag var på i Geneve där flera miljöforskare och miljömyndighetstjänstemän från fruktproducerande länder deltog, men ingen hade några svar att ge. Men då kom ännu ett mejl till från brevskrivaren som i en annan fråga haft kontakt med ICA och passat på att fråga om klisterlapparna på frukt. Det här blev svaret:

"Vi har klistermärken, stickers, på mellan 50-80 % av all märkesfrukt i lösvikt och det beror på att vi ska kunna erbjuda butiker och konsumenter ett så brett sortiment som möjligt och samtidigt ta rätt kilopris i kassan. Detta kan vi göra eftersom
vi på varje sticker har information om ursprung och sort samt fyra siffror, PLU nr, och som programmeras i datakassan så att vi tar rätt kilopris till konsument. Vi får då större möjligheter i butik att till exempel ta in mer än en sorts röda eller
gröna äpplen, som utan stickers med PLU nr kan vara svåra att skilja på i kassan. Vi kan därför ha både en märkesvara – med stickers – till ett högre kilopris samt en billigare alternativvara av samma sort och färg utan att ta fel pris i kassan.

Etiketten tillverkas av Polyeten, kol + väte. Klistret är tuggummiklister och bläcket är godkänt att användas med livsmedel och såväl klister som bläck är giftfria. Etiketterna används i hela världen utom i Sydamerika där man har en pappersvariant.
Tillverkare är ett engelskt bolag, Sin Clair. Mer information finns på deras webbplats, www.sinclair-intl.com."

Så då vet vi det. Och svaren på frågor vi ställer oss kan med andra ord vara närmare än vi tror!

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.