Trevligt besök i Vännäs

Under gårdagen hade vi trevligt besök i Vännäs – Centerpartiets 1e vice partiledare Anders W Jonsson och vår västerbottniska riksdagskvinna Helena Lindahl! Ett trevligt och väl planerat besök fyllt till brädden med intressanta besök och info med huvudsakligen socialpolitiskt tema skulle man kunna säga, eftersom de sociala frågorna tillhör Anders specialområde.

Vi fick höra om Liv och hälsa-projektet (Roger Larsson), Hemvårdscenter (Tommy Norman), Näringslivsavdelningen (Åsa Ågren Vikström), Stjärnhuset (Peder Lundberg), och sedan pressträff på Slöjdarnas hus.

Inte oväntat kom pressträffen att handla mycket om Ekots rapportering kring barnfattigdom, där Anders hade en hel del klargöranden. Allt är relativt brukar man ju säga men barnfattigdom bör inte mätas med relativa mått.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Stina Jansson

  Svar till Krister Andersson (2012-06-29 11:49)
  Att reflektera och diskutera barnfattigdom JA absolut, men det finns många olika mått som används för att mäta barnfattigdom och jag anser inte att de relativa måtten är de mest relevanta.

  Sverige har ingen officiell definition av fattigdom. Den absoluta fattigdomsgräns som är antagen av Världsbanken mäter hur många som lever på under 2 dollar per dag. Inte så användbart i Sverige, men det finns ju andra absoluta mått.

  Rädda barnen använder olika mått på fattigdom beroende på vad man vill undersöka, och i de här studierna kring barnfattigdom är det två olika absoluta mått baserade på skälig levnadsstandard som använts.

  Problemet med relativa mått är ju att barnets situation sätts i relation till andras ekonomiska villkor på ett sätt som kanske inte alls speglar barnets verkliga ekonomiska situation och förutsättningar. Och det är ju det vi vill fokusera på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.