Covid-19 vaccinet – det unika hur det framställts och skyddar

Det är det bästa mänskligheten haft tillgång till för att bekämpa smittan. Tidigare, bara för 10 eller 20 år sedan hade det inte gått framställa så snabbt som det nu gjorde. Tack vare den teknik vi nu har – datorer – kan det tillverkas mycket snabbt. Hade vi fått den här smittan bara i början eller så sent som 1900-talet skulle miljoner fler dött. Människan har blivit fantastisk på utveckling. Trots detta är det många fattiga länder som inte har tillgång till vaccinet och att i princip alla på jorden har möjlighet vaccinera sig är lösningen för oss alla att hålla smittan på avstånd. Något 100-procentigt skydd eller med säkerhet att ingen går fri kan naturligtvis inte garanterats. Forskarna vet nu mycket mer än tidigare, om vår kropp, hur den fungerar och inte minst vårt immunförsvar.

Vaccinet som framställts genom att datorer identifierat det, själva genen och sedan sprutas en liten del in i våra kroppar och lär vårt immunförsvar att känna igen viruset och sedan gå till försvar. Det är alltså våra egna kroppar som sedan de fått information via viruset hur de ska bekämpa smittan eller viruset. Det är fantastiskt vilka framsteg vi gjort och hur snabbt vi kunde få fram vaccinet.

Ser vi till länder och även ledare som nonchalerar detta med viruset och smittan, förstör de inte bara för sig själva och deras invånare, de riskerar också bidra till stor del att viruset får fäste och förs vidare och fler smittas och dör.

Jag är ändå evigt tacksam att det finns den kunskap vi har och de delar med sig alla forskare och specialister mellan varandra och kan hjälpas åt.

Vill du se hela programmet, om fler sjukdomar – smittor – genom tiderna, plus då naturligtvis hur Covid-19 vaccinet framställts, kan du titta här.

Totalt sett, är jag ändå glad vi lever i den tid vi gör. Det motstridiga uppgifter som sprids och den ålderdomliga synen som många kan ha, stämmer inte alls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.