Darjbädd´n

Gran men även tallen bär på mycket darj. Länge tillbaka under tiden då jakt förekom för att dryga ut ekonomin och främst under den tid då arbetslösheten var hög, eller rättare sagt när folk saknade inkomster kunde jakten vara ett alternativ. Skinn och handeln med den var oftast förknippat just med den jakten. Låg timpenning, eller dagpenning eller hur man kunde tjäna sitt levebröd om ens man hade turen bara få en tillfälligt inkomst. De som levde under den här tiden bl a min far (30-talets depression drabbade även Sverige) berättade att de kunde genom jakten skaffa sig bättre inkomster än genom arbete och som sagt om det ens fanns.

Inte sällan fick man ligga ute i skogen över natten och då kunde man med granens kvistar göra sig en darjbädd som liggunderlag. Kanske inte det skönaste och värmande, men det fungerade och bättre än ligga på bar backe. Även en stor gran med långa kvistar gav bra skydd ligga under. En eld intill så länge den varade och sedan sov man de mörkaste timmarna. Någon riktig bekväm sömn blev det knappast, men det fick duga. Folk som växte upp på den tiden var som regel mycket tåligare och var det inte så också den som inte klarade livsvillkoren eller hade en typ av sjukdom eller åkomma i sämsta fall inte överlevde. Läkarvården och läkarkunskapen var långt ifrån det som idag finns. Då fanns det väl knappt någon läkare att tillgå i de här norra markerna. Och fanns det kunde det vara flera mil ta sig dit. En dagsvandring och var man sjuk på ett sätt av de mera allvarliga slaget fick man försöka ta sig till en läkare med hjälp av andra, om det var möjligt. I annat fall var det bara att vänta på man skulle bli bättre. Vissa gick det bra för och andra inte alls. Många sjukdomar och sjukdomstillstånd som då var svåra bota görs ofta med lätthet idag. Visserligen har vi inte rått på alla, men utvecklingen går vidare och nya botemedel, mediciner, ingrepp och behandlingar går ständigt framåt.

De gamla vildvuxna skogarna håller på bli bara ett minne blott. I den södra delen av vårt land finns de inte alls. I de nordliga delarna finns de, men inte i några större mängder eller betydande arealer. Urskogar med det unika artrikedomarna och det mångfald som en gång fanns håller på försvinna helt. Skogen ses numera bara som ett sätt tillfredsställa konsumtionen. Friluftsliv och att bara vistas i olika miljöer där växtlighet förekommer ger god hälsa, motverkar stress och kan motverka eller förbättra olika sjukdomstillstånd. Skogen och dess miljöer har andra viktiga funktioner att fylla och inte minst för vårt välmående. Ett utbränt landskap av exempelvis en atombomb, vem kan eller vill leva där sedan, om någon överlevt. Inga växter, inga skogar, inga djur allting är bara ett dött landskap. Lite skogshistoria.

Var rädd om naturen, vårda den. Vi har bara en värld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.